Voľby v Rakúsku prvýkrát vyhrala krajne pravicová FPÖ, ukazujú prognózy. Prezident však nechce Kickla vymenovať za kancelára

dnes 08:30 , Aktualizované: dnes 21:11

Nedeľňajšie parlamentné voľby v Rakúsku prvýkrát od svojho vzniku vyhrala v súčasnosti opozičná krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ)

Viedla pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) kancelára Karla Nehammera a sociálnymi demokratmi (SPÖ). Do parlamentu sa dostali aj Zelení, ktorí sú súčasťou vládnucej koalície, ako aj liberálna strana NEOS.

Agentúra o tom informuje podľa prognóz zverejnených verejnoprávnou televíziou ORF po zatvorení volebných miestností o 17:00.

Tesný súboj sa črtá medzi zvyšnými dvoma parlamentnými stranami. Liberálnym NEOS prieskum prisudzuje 8,8 percenta a Zeleným 8,6 percenta.

Víťazstvo FPÖ na čele s exministrom vnútra Herbertom Kicklom zverejnili aj ďalšie médiá a inštitúty, napríklad inštitút Arge pre televíziu Puls 24.

Občania určili zloženie Národnej rady, parlamentnej dolnej komory, na najbližších päť rokov. V Rakúsku dnes mohlo od rána vyberať poslanca Národnej rady zhruba 6,35 milióna oprávnených voličov.

Už predvolebné prieskumy ukazovali na možný bezprecedentný úspech krajnej pravice. Terajší kancelár Nehammer z ÖVP avizoval, že by ľudovci boli ochotní vstúpiť do koalície s FPÖ za podmienky, že by si ich líder Herbert Kickl nenárokoval post kancelára.

Kickl je polarizujúcou osobnosťou s pravicovo-populistickými politickými postojmi. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už vyhlásil, že by Kickla spolkovým kancelárom nevymenoval, čo mu rakúska ústava umožňuje.

Kancelár uznal porážku, s Kicklom spolupracovať nechce

Rakúsky ľudácky kancelár Karl Nehammer (ÖVP) uznal porážku svojej strany v dnešných parlamentných voľbách a víťazstvo pravicovo populistických Slobodných (FPÖ). Ľudová strana ale podľa neho musí dodržať svoje sľuby.

Medzi nimi bol aj ten, že nevstúpi do koalície s FPÖ, ak by si jej líder Herbert Kickl nárokoval post kancelára. Kickl sám v nedeľu v televízii na základe aktualizovaných prognóz výsledkov volieb vyhlásil, že jeho strana je pripravená viesť vládu.

"Bola to ozajstná stíhacia jazda a my sme sa nedokázali dostať na prvé miesto," pripustil šéf ľudovej strany i vlády. Úlohou pre budúcnosť je podľa neho teraz podrobne vyhodnotiť výsledky a zistiť, "prečo radikáli dostali viac hlasov ako my, ktorí zastupujeme silu stredu".

V televízii ORF však Nehammer povedal, že očakáva, že zostane na čele rakúskych ľudovcov a tiež opätovne ubezpečil, že trvá na svojom odmietavom stanovisku ohľadom vytvorenia vlády s účasťou Kickla. Ten vyhlásil, že jeho strana je pripravená vládu viesť a zdôraznil, že výsledok volieb nemohol byť jasnejší. FPÖ je podľa Kickla pripravená na rozhovory so všetkými stranami.

Podľa aktualizovaného prieskumu, ktorý ponúkli agentúra APA a televízia ORF, získava FPÖ 29,1 percenta hlasov. Druhá podľa tejto sondáže vzniknutej v spolupráci so spoločnosťou Foresight skončila ÖVP so ziskom 26,3 percenta. Tretia je v rovnakom odhade opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) s 21 percentami.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen chce hovoriť so všetkými stranami s cieľom zistiť, aké sú možné kompromisy pre zostavenie vlády. Uviedla to dnes večer agentúra Reuters s tým, že podľa hlavy štátu by mali strany začať rokovať tiež medzi sebou navzájom.

"Teraz ide o to osloviť sa navzájom, hovoriť spolu navzájom, rokovať s cieľom nájsť dobré, solídne kompromisy. Nájdenie týchto riešení si môže vyžiadať čas, a je to, dámy a páni, dobre využitý čas," povedal Van der Bellen v prejave k národu. Dodal, že aj on povedie rozhovory so straníckymi lídrami.

Na platforme X rakúsky prezident napísal, že bude podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia dbať na to, aby boli pri zostavovaní vlády rešpektované základné piliere rakúskej liberálnej demokracie: právny štát, deľba moci, ľudské práva a práva menšín, nezávislé médiá a členstvo v EÚ.

Ako nakoniec bude vyzerať koalícia?

Alternatívou ako koaličný partner by pre ľudovcov mohla byť práve SPÖ. Takéto spojenie, v minulosti obvyklé, však pozorovatelia považujú za ťažké, pretože šéf SPÖ Andreas Babler stranu posunul ďalej doľava požiadavkami, ako je zavedenie 32-hodinového pracovného týždňa.

Predseda SPÖ Andreas Babler dnes povedal, že je "samozrejme" pripravený vstúpiť do rokovaní s ľudovou stranou. Agentúra APA však upozorňuje, že ÖVP a SPÖ spolu ešte nemusia mať väčšinu v Národnej rade. Spolkový tajomník SPÖ Klaus Seltenheim dnes hovoril o bolestivom výsledku, ktorý prisudzoval aj vnútrostraníckym sporom.

Šéfka NEOS Beate Meinlová-Reisingerová zase zdôraznila, že jej strana je pripravená pomôcť zabrániť vzniku vlády slobodných a ľudovcov. Tiež šéf Zelených a terajší vicekancelár Werner Kogler povedal, že jeho strana je pripravená na rozhovory.

V roku 2019 volebná účasť predstavovala zhruba 76 percent a tentoraz experti očakávajú jej zvýšenie. Naznačil to podľa nich veľký nárast počtu voličov, ktorí využili možnosť korešpondenčnej voľby.

Pozrite si reportáž a živý vstup našej redaktorky Veroniky Pancurákovej:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok