V Nepále si záplavy vyžiadali najmenej 170 obetí. Vyše 40 ľudí je nezvestných

včera 19:50

V súvislosti so záplavami a silnými dažďami, ktoré od piatku postihli Nepál, zomrelo podľa poslednej policajnej bilancie najmenej 170 ľudí.

nepál záplavy.jpg
Foto: TASR/AP/Sujan Gurung

Ďalších 42 osôb je stále nezvestných, píše agentúra AFP. Zaplavené sú niektoré štvrte v hlavnom meste Káthmándú a tiež oblasti v centrálnej a východnej časti krajiny. Zranených je viac ako 100 ľudí.

Bilancia obetí neustále narastá a zrejme nie je konečná. Záchranných akcií sa zúčastňuje na 3000 ľudí, často musia využívať člny alebo vrtuľníky, aby sa dostali k ľuďom uväznených v horných poschodiach či na strechách domov.

"Podarilo sa zachrániť vyše 3000 osôb," uviedol hovorca ministerstva vnútra.

V bezmála miliónovej metropole prší od piatka a časti mesta zatopili rozvodnené rieky, obyvateľov postihli tiež rozsiahle výpadky prúdu a internetu.

Najsilnejšie zrážky za posledných 50 rokov

V oblasti na začiatku víkendu spadlo za 24 hodín 240 milimetrov vody, uviedla nepálska meteorologická služba. Podľa meteorológov sa však dnes dažde zmiernili vo veľkej časti krajiny.

Úrady sa snažia sprevádzkovať diaľnice a ďalšie významné cestné ťahy, ktoré zavalili zosuvy pôdy. Objavujú tak nové obete súvisiace so silnými dažďami. Na juhu od Káthmándú záchranári našli 35 tiel v troch vozidlách zavalených zosuvom pôdy.

V Nepále sa v júni začalo monzúnové obdobie, ktoré zvyčajne končí do polovice septembra a tradične prináša výdatné zrážky. Odborníci tvrdia, že zmena klímy v posledných rokoch zvýšila ich frekvenciu aj intenzitu, podotkla AFP.

Zrážky zaznamenané tento týždeň v Káthmandú boli podľa nepálskej meteorologickej služby najsilnejšie za posledných aspoň 50 rokov. Experti tak vyzývajú na väčšie investície do opatrení, ktoré by mohli zmierniť dopady silných dažďov.

Pozrite si reportáž o protipovodňových meračoch v Prešovskej župe:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok