Okrem sexu ich nútia žobrať či kradnúť. Aj deti na Slovensku môžu byť medzi obeťami kupčenia, hovoria odborníci

29.9.2024 16:28

Tento týždeň si pripomíname Medzinárodný deň proti sexuálnemu zneužívaniu a obchodu so ženami a deťmi. Časté sú aj v Európskej únii a Slovensko nie je výnimkou. Obetami sú stále častejšie deti.

Prípady obchodovania s ľuďmi sú ženy a malé dievčatá, hovoria dáta Eurostatu. V rámci Európskej únie sa každoročne zaregistruje minimálne 7-tisíc nových prípadov. Ale tie odhalené sú len špičkou ľadovca nad vodou, o mnohých prípadoch sa vôbec nevie. 

Okrem sexu nútia deti žobrať či kradnúť

Už minulý rok na Slovensku rapídne narástol počet preukázaných detských obetí. Z celkového počtu 39 bola viac ako polovica mladších ako 18 rokov. Ale tento rok je to ešte znepokojivejšie. Z 18 prípadov zneužitia je až 15 detí. Všetko začína buď obťažovaním detí v rodine, alebo si rodina neskoro všimne útočníka zvonka.

V nadväzovaní vzťahov sú neskúsené

Deti sa v ňom často orientujú lepšie, ako ich rodičia. Ale v nadväzovaní vzťahov sú neskúsené. Neuvedomujú si kedy ich už niekto obťažuje a neukončia nepríjemný kontakt včas. 

V súvislosti s problematikou obchodovania s ľuďmi je verejnosti k dispozícii bezplatná Národná linka pomoci 0800 800 818. 

Rozprávajte sa s deťmi

Základné pravidlo prevencie hovorí, rozprávajte sa s deťmi, najmä o pocitoch. Treba nájsť správny kľúč. V rodinách sa takýmto rozhovorom venuje priemerne len 7 minút týždenne. Ale sú aj deti, ktoré sa na rodinu spoľahnúť nemôžu, lebo ku kupčeniu alebo násiliu dochádza priamo tam. Preto, ktokoľvek, kto má podozrenie, má o ňom povedať polícii na čísle 158. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok