Rodičia nútia deti žobrať v zime aj v noci. Prenasledujú nás, bez peňazí či jedla sa domov vrátiť nemôžu, tvrdia miestni

Obyvateľom a návštevníkom Gelnice sa pred supermarketmi naskytá pohľad, aký by vo vyspelom svete nemal mať s realitou nič spoločné. Žobrajúce deti tam obťažujú nakupujúcich. Stačí ich chvíľu pozorovať a ukáže sa, že táto činnosť je organizovaná. Žobrajúce deti posielajú za návštevníkmi supermarketov ich dospelí príbuzní.

Herečka, Ľuba Blaškovičová, má neďaleko Gelnice chalupu. Žobrajúce deti na parkoviskách stretáva, odkedy v meste supermarkety postavili.

Mrznú aj nocujú na ulici

“Na začiatku prišli a pýtali 20 centov. Potom pýtali euro. Potom boli už také situácie, ktoré ma donútili k tomu, aby som na jedno z tých parkovísk nechodila," hovorí herečka a chalupárka Ľuba Blaškovičová.

Pani Blaškovičová sa vracala z predstavenia neskoro večer, a v supermarkete sa zastavila tesne pred záverečnou. Bola si istá, že o takomto čase ju už obťažovať nik nebude.


Bez jedla a peňazí sa nemôžu vrátiť

“Napriek tomu, kým som stihla vypnúť motor, jedna dievčenská tvárička sa objavila za oknom a na moje prekvapenie, že čo tu ešte robíš, však je zima a tma, mi to dieťa povedalo, že nemôžem prísť domov, lebo musím priniesť večeru. Takže áno, kúpila som tomu dievčatku večeru pre ňu aj pre súrodencov," dodala Blaškovičová.

Niečo podobné zažívajú nakupujúci pred gelnickými supermarketmi bežne. Deti ich prenasledujú a žiadajú peniaze alebo jedlo. Kto ich hoci len krátko pozoruje, zistí, že tak nerobia samé od seba.

Žobrať ich posielajú rodičia

Za nakupujúcimi posielajú žobrajúce deti dospelí, zrejme príbuzní. Tým utŕžené peniaze aj odovzdávajú. Spred kamery deti, aj tí, ktorí ich za nakupujúcimi posielajú, utekajú. Hoci je obťažovanie pred dvomi gelnickými supermarketmi celkom bežné, štátna polícia si ho nevšimla.

“Príslušníci polície venujú zvýšenú pozornosť okoliu supermarketov v Gelnici. Vyskytujú sa prípady, že pred obchodnými domami sa nachádzajú maloleté osoby a postávajú tam, avšak ich konanie nemá charakter protiprávnej činnosti,” uviedlo Krajské riaditeľstvo PZ v Košiciach.

“Máme viacero podnetov od občanov mesta, že ich obťažujú, otravujú a dokonca sú vážne nepríjemní k našim občanom," hovorí primátor Gelnice Dušan Tomaško.

Prítomná je aj SBS

“Spomínanú situáciu v Gelnici evidujeme. V našej predajni je každý deň prítomná SBS služba, ktorá dohliada na bezpečnosť a takisto je nainštalovaná kamera pri vstupe do prevádzky," uviedlo Tesco Stores SR.

“Áno, zabezpečili SBS-službu. Ale keď som sa tam bol niekoľkokrát osobne pozrieť, SBS-kár je väčšinou v priestoroch obchodného centra. Preto sme ich vyzvali, aby ten SBS-kár chodil aj vonku," tvrdí Tomaško.

“A potom vám niekto povie, že však treba ich vyhnať, treba na ne kričať. Prečo ja mám kričať na nejaké deti?," uvádza herečka a chalupárka Ľuba Blaškovičová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok