V Trenčíne búrajú 60-ročné mosty. Obchádzka komplikuje život ľudí, niektorí budú musieť zmeniť prácu

30.9.2024 05:45

Do búrania mostov sa pustili aj v Trenčíne. K zemi zhadzujú dva mosty v havarijnom stave na úseku cesty medzi Chocholnou a Veľkými Bierovcami. Mali viac než 60 rokov.

Ťažké mechanizmy sa zahryzli do železobetónovej mostovky. Postupne rozoberajú pol kilometra dlhý kolos vedúci ponad Váh. 

Zrovnajú ho so zemou odstrelom

Po tom ako zdemolujú prvý most, pristúpia k búraniu druhého. Ten vedie ponad derivačný kanál a údajne ho zrovnajú so zemou odstrelom. 

"K demolácii druhého mosta pristúpime hneď, ako budú ukončené pridružené prípravné práce a technické opatrenia," uviedla hovorkyňa Jana Lukáčová.

"Z dôvodu práce ťažkých strojov žiadame občanov, aby sa nezdržiavali v blízkosti mosta a v žiadnom prípade nechodili na stavenisko," hovorí hovorkyňa trenčianskej krajskej polície Katarína Kuzmová.

Mosty zbúrajú do konca roka

Výstavba nových začne na jar budúceho roka. Havarijné mosty sú súčasťou cesty I/9 Chocholná – Veľké Bierovce, inak prezývanej trenčiansky tankodrom. Pôvodne sa mali iba rekonštruovať, ale pre zlý stav ich búrajú. Oprava celého sedem kilometrového úseku, ktorý mal byť hotový už vlani sa tak o dva roky posúva. 

Komplikovaná doprava

Na druhú stranu Váhu sa ľudia nedostanú inak ako veľkou obchádzkou. 

"Niektorí tí ľudia skutočne zostali v situácii, že budú musieť zmeniť zamestnanie, alebo hľadať si inú prácu, takže mnohých to veľmi veľmi postihne. Hlavný ťah z Hornej Nitry smerom do Česka odklonili na obchádzkové trasy, čo skomplikovalo dopravu aj v krajskom meste," tvrdí starostka obce Opatovce Iveta Mondeková.

Ukončenia prác sa už nebude posúvať

"Veríme, že termín ukončenia prác sa už nebude posúvať a to aj v súvislosti s tým, že naše mesto má byť v roku 2026 Európskym hlavným mestom kultúry. Z pôvodných 14 miliónov eur sa oprava celého úseku predražila na viac ako dvojnásobok. Vyššie náklady si vyžiadalo búranie mostov, ale aj komplikované preložky inžinierskych sietí," dodala hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok