Práce na obnove mosta pod Pustým hradom pokračujú. Cez opravenú časť už premáva doprava

dnes 12:16

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v súčasnosti pokračuje s obnovou cestného mosta pod Pustým hradom vo Zvolene. Po novej opravenej časti už vedie doprava.

pustý hrad zvolen
Foto: TASR/Ján Krošlák

Most má byť hotový ešte tento rok

Informoval o tom odbor marketingu a komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti s tým, že aktuálne prebiehajú práce na pravej polovici mosta. 

Dodal, že aplikujú izolačný systém, odstraňujú pôvodné zábradlie, sanujú krajné opory. Robia aj terénne úpravy a revízne schodiská pri oporách. Práce majú byť dokončené podľa NDS ešte tento rok.        

Pripomína, že oprava mosta pokračuje podľa plánovaného harmonogramu. „Aktuálne je ukončená prvá etapa, teda ľavá polovica mosta. Na nej sú zhotovené nový izolačný systém, vozovka i ľavá rímsa s novým zvodidlovým systémom,“ objasňuje.

Oprava bude stáť takmer štyri milióny

Práce na obnove mosta sa začali na jar tohto roka a naplánované sú na niekoľko mesiacov. Je to prvá zásadná oprava od jeho vzniku. Hlavným dôvodom je jeho nevyhovujúci stav. „Ten sa prejavuje opakujúcimi sa trhlinami a nerovnosťami na vozovke, čo má vplyv aj na bezpečnosť premávky,“ poznamenala spoločnosť. Celková oprava predstavuje investíciu 3,75 milióna eur.

Podľa NDS poškodená izolácia mosta umožňovala prenikať vode až na nosnú konštrukciu, čo spôsobovalo jej lokálnu degradáciu. „Taktiež je nevyhnutné vymeniť zvodidlá a zábradlie, ktoré sú zničené koróziou,“ zdôraznila pred začiatkom prác. Plán nastavili tak, aby bola počas opravy zachovaná doprava.

Most má dĺžku 719 metrov a výšku 18,3 metra. Premosťuje železničnú trať, rieky Hron a Slatina.

Pozrite si reportáž z 21. septembra 2024 o havarijnom moste na R1.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok