Rusko zostrelilo 125 dronov nad siedmimi regiónmi. Sériu náletov hlási aj ukrajinské Záporožie

29.9.2024 11:37

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v noci na nedeľu (29.9.) zničilo 125 ukrajinských dronov nad siedmimi ruskými regiónmi a Azovským morom. Z niektorých lokalít boli hlásené výbuchy alebo požiare, ako informovala štátna tlačová agentúra TASS a portály Astra a Shot.

Ukrajina nemocnica
Foto: TASR/AP

Ukrajinské vzdušné sily hlásia zostrelenie 15 z 22 ruských dronov. Ukrajinské Záporožie hlási sériu ruských náletov, ktoré si vyžiadali jedenásť zranených.

„Nepriateľ v nedeľu ráno podnikol najmasívnejšie letecké útoky na mesto Záporožie,“ uviedla ukrajinská Štátna pohotovostná služba (DSNS) na Telegrame, ktorá ďalej informovala o značných škodách na výškových budovách, domoch a požiaroch. Podľa neskoršieho vyhlásenia ukrajinských záchranárov si ruské údery vyžiadali v Záporoží jedenásť zranených.

Útoky na zdravotnícke zariadenia

Medzitým pozorovateľská misia OSN pre ľudské práva na Ukrajine (HRMMU) potvrdila informácie ukrajinských orgánov o sobotňajšom dvojitom ruskom údere na nemocnicu v ukrajinskom meste Sumy, pri ktorom podľa najnovšej bilancie zahynulo desať ľudí a ďalších 22 bolo zranených.

„Ide o tretí útok ruských ozbrojených síl na zdravotnícke zariadenia v meste za posledných šesť týždňov,“ uvádza sa v správe HRMMU. V sobotu podľa nej zaútočili na nemocnicu dva ruské drony v priebehu 45 minút. Druhý útok, ktorý prišiel po príchode zdravotníkov na miesto, si vyžiadal väčšinu obetí.

Pod ochranou medzinárodného práva

Zdravotnícke zariadenia sú chránené medzinárodným humanitárnym právom a majú nárok na osobitnú ochranu a nesmú byť terčom útokov, upozornila organizácia a pripomenula, že za august a september zaregistrovala ďalšie dva ruské útoky na zdravotnícke zariadenia v Sumách, okrem 42 civilných obetí bojov.

Sumy sa nachádzajú na severe Ukrajiny pri hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou, kam ukrajinská armáda začiatkom augusta prenikla a obsadila časť ruského územia. Podľa HRMMU odvtedy Sumská oblasť čelí zvýšeným ruským útokom.

Energetická infraštruktúra aj obytné domy

Ukrajina sa už tretí rok bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii, ktorá zahŕňa letecké útoky na ruské územie, pričom Kyjev tvrdí, že tieto útoky sú zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy.

„Padajúci dron zasiahol obytný komplex na Moskovskej triede (vo Voroneži) a vypukol požiar.“ Teraz však ruskojazyčný web BBC uvádza, že gubernátor ruskej Voronežskej oblasti Alexander Gusev informoval aj o ďalších požiaroch v meste alebo mimo neho. Úrady neskôr oznámili, že všetky požiare boli uhasené.

V hlavnej úlohe drony

Podľa ruského ministerstva obrany protivzdušná obrana zostrelila 17 ukrajinských dronov nad Voronežskou oblasťou, 67 z nich bolo zachytených nad Volgogradskou oblasťou a ďalšie nad Rostovskou, Belgorodskou, Brjanskou a Kurskou oblasťou, ako aj nad Krasnodarským krajom a Azovským morom, uvádzajú správy z Moskvy. Rusi neuviedli celkový počet útočiacich ukrajinských bezpilotných lietadiel ani potenciálne škody.

Portál Astra na platforme Telegram informoval aj o útoku dronov a následnej paľbe vo Volgogradskej oblasti či o útoku dronov v Rostovskej oblasti v noci na dnes. Kanál Shot v noci napísal, že v Krasnodarskom kraji bolo počuť sériu výbuchov, ktoré spomínajú obyvatelia mesta Jeysk, kde sa nachádza vojenské letisko. Úrady uviedli, že tam zasahovala protivzdušná obrana. Informácie o zranených alebo mŕtvych v Rusku nie sú k dispozícii.

Pravidelné nálety bezpilotných lietadiel

Rusko podniká letecké útoky proti Ukrajine takmer denne. Ukrajinské vzdušné sily vo svojej rannej správe informovali o nočnom zostrelení 15 z 22 útočných dronov nad štyrmi ukrajinskými regiónmi. Ďalších päť bezpilotných lietadiel zmizlo z radarov, zrejme bez následkov, uviedla Ukrajinská pravda. O zvyšných dvoch strojoch sa ukrajinské vzdušné sily nezmienili.

Nezávislý spravodajský server Meduza medzitým informoval, že sudca ukrajinského najvyššieho súdu zomrel pri doručovaní humanitárnej pomoci miestnym obyvateľom v dedine Kozača Lopan v Charkovskej oblasti pri hraniciach s Ruskom. Na jeho auto zaútočil ruský dron, uviedla regionálna prokuratúra.

Tri ženy, ktoré boli v aute spolu s ním, utrpeli zranenia, uviedla prokuratúra. Úrady v ukrajinskej Doneckej a Chersonskej oblasti hlásia päť civilných obetí sobotňajšieho ruského ostreľovania, z toho štyria zahynuli na juhu krajiny a jeden na východe. Ďalší boli zranení.

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov uviedol, že v regióne, ktorý spravuje, zomrel počas soboty v dôsledku ukrajinského ostreľovania jeden človek a osem ďalších bolo zranených.

Pozrite si archívnu reportáž o varovaniach pred jadrovou pohromou z 25. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok