Otázky a odpovede: Blízky východ je na pokraji veľkej vojny. Čo bude nasledovať po vražde vodcu Hizballáhu?

Vražda Hasana Nasralláha, dlhoročného vodcu Hizballáhu, je významnou eskaláciou. Potenciálne posunula región o krok bližšie k oveľa rozsiahlejšiemu a ešte škodlivejšiemu konfliktu, do ktorého by sa zapojil Irán aj USA. Aký bude pravdepodobný posun? Prinášame odpovede na kľúčové otázky.

Libanonskí a palestínski muži držia portréty vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha
Foto: TASR/AP

Čo urobí Hizballáh?

Hizballáh sa momentálne spamätáva zo série úderov, vrátane zavraždenia svojho vodcu Hasana Nasralláha a likvidácie viacerých vrcholných veliteľov.

Analytik pre bezpečnosť na Blízkom východe Mohammed Al-Basha pre portál BBC uviedol, že strata Nasralláha je veľkou ranou, ktorá môže destabilizovať skupinu a ovplyvniť jej politické a vojenské stratégie.

Napriek tomu Hizballáh, ktorý má tisíce bojovníkov a rozsiahly arzenál rakiet schopných zasiahnuť Tel Aviv, nemá v pláne vzdať sa.

Skôr sa očakáva, že sa bude chcieť pomstiť. Ak by však Hizballáh spustil masívny útok, ktorý by zahŕňal civilné obete v Izraeli, odpoveď Izraela bude zničujúca, pravdepodobne zasiahne libanonskú infraštruktúru alebo dokonca Irán.

Ako zareaguje Irán?

Zavraždenie Nasralláha je pre Irán rovnako bolestivou ranou ako pre Hizballáh.

Irán vyhlásil päť dní smútku a prijal mimoriadne opatrenia na ochranu svojho vodcu, ajatolláha Alího Chameneího, ktorý sa ukrýval pred možným atentátom.

Hoci Irán stále neodpovedal na júlove zavraždenie vodcu Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne, táto udalosť môže podnietiť tvrdú reakciu režimu.

Irán má k dispozícii svoje spojenecké milície v rámci tzv. "Osi odporu", ktoré pôsobia v Jemene, Sýrii a Iraku.

Môže požiadať tieto skupiny, aby zintenzívnili svoje útoky na izraelské a americké ciele v regióne. Bez ohľadu na to, ako Irán zareaguje, sa pravdepodobne pokúsi vyhnúť eskalácii do vojny, ktorú by nemohol vyhrať.

Ako zareaguje Izrael?

Izrael dal jasne najavo, že nemá v úmysle zastaviť svoju vojenskú kampaň, napriek návrhu 21-dňového prímeria zo strany 12 krajín vrátane USA.

Izraelská armáda verí, že Hizballáh je teraz oslabený a bude chcieť pokračovať v útokoch, kým neodstráni hrozbu raketových útokov.

Ak Hizballáh nekapituluje – čo je nepravdepodobné – Izrael môže byť nútený vyslať svoje pozemné jednotky do Libanonu.

Hoci pre Izrael nebude vstup do Libanonu ťažký, jeho odchod by mohol byť podobný ako v prípade Gazy a trvať mesiace.

Pozrite si aj reportáž z 28. septembra o zavraždení vodcu Hizballáhu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok