Nasralláhova smrť je kľúčová. Nebol obyčajný terorista, bol to pán terorista, uviedol Netanjahu

včera 21:22 , Aktualizované: včera 21:37

Naša práca zabitím šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha neskončila, vyhlásil podľa tlačových agentúr v prvom komentári k Nasralláhovej smrti izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Benjamin Netanjahu
Foto: TASR/AP

Zabitého šéfa Hizballáhu označil za masového vraha a strýka plánu na zničenie Izraela.

Jeho smrť bola podľa Netanjahua potrebná v záujme zmeny pomerov v regióne a v záujme návratu obyvateľov zo severu Izraela do ich domov, ktoré museli opustiť kvôli ostreľovaniu zo strany Hizballáhu.


Izreal sa zúčtoval s "masovým vrahom"

"Dal som rozkaz a Nasralláh už nie je medzi nami," uviedol Netanjahu. Podľa neho sa Izrael zúčtoval s masovým vrahom.

Pod Nasralláhovým vedením by podľa Netanjahua bol Hizballáh schopný rýchlo obnoviť svoje zničené kapacity. "Nasralláh nebol obyčajný terorista, bol to pán terorista," povedal ministerský predseda.

"Nasralláhovo zabitie bolo nevyhnutným krokom pre dosiahnutie cieľov, ktoré sme si stanovili, pre bezpečný návrat obyvateľov severu (Izraela) domov a pre zmenu pomeru síl v regióne v nasledujúcich rokoch," uviedol izraelský premiér.

Podľa neho bol šéf Hizballáhu hlavným iniciátorom aliancie s Iránom, ktorý je kľúčovým rivalom Izraela v regióne.

Nasralláhovo zabitie sa javí ako historický moment v boji Izraela proti nepriateľom, povedal Netanjahu.

Miesto mimo dosahu nie je ani v Iráne, vyhlásil

Podľa neho izraelská armáda bude pokračovať v úderoch proti nepriateľom židovského štátu. "Nie je miesto v Iráne a na Blízkom východe mimo dosahu Izraela," povedal premiér.

Údery na Nasralláha a Hizballáh podľa Netanjahua zvyšujú tlak na teroristické hnutie Hamas, s ktorým Izrael bojuje v Pásme Gazy, a na jeho vedenie.

To podľa Netanjahua posilňuje pravdepodobnosť návratu rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Netanjahu dlhodobo čelí kritike, že neprejavuje dostatočnú snahu o návrat týchto zajatcov.

O Nasralláhovej smrti informovala v sobotu izraelská armáda, ktorá tvrdí, že ho zabila pri piatkovom útoku na bejrútske predmestie. Neskôr to potvrdil aj Hizballáh. Úder bol podľa izraelskej armády v súlade s medzinárodným právom. Libanonské úrady uviedli, že pri ňom zomrelo najmenej 11 ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok