Lavrov sa vyhrážal Západu na pôde OSN: Je nebezpečné sa zahrávať s jadrovou mocnosťou, akou je Rusko

včera 19:20

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov sa v OSN vyhrážal západným krajinám. Vraj je nebezpečné sa zahrávať s jadrovou mocnosťou, akou je Rusko.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes varoval západné krajiny, aby sa nezapájali do vojny na Ukrajine. Vo všeobecnej rozprave na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN podľa agentúry Reuters hovoril o nebezpečenstve spočívajúcom v snahe „bojovať o víťazstvo nad jadrovou mocnosťou“, akou je Rusko. Zapojenie ďalších mocností do vojny na Ukrajine označil za „samovražednú eskapádu“.

Rusko počas svojej terajšej vojny proti Ukrajine, ktorú rozpútalo inváziou do susednej krajiny vo februári 2022, opakovane varovalo pred možnosťou použitia jadrových zbraní.

Jadrové zbrane proti nejadrovým krajinám

Tento týždeň Moskva pohrozila úpravou svojej nukleárnej doktríny. Podľa návrhov by považovalo útok zo strany akéhokoľvek nejadrového štátu, ale s účasťou alebo podporou jadrového štátu, za ich spoločný útok na Rusko.

Moskva by si v takom prípade vyhradila právo použiť jadrové zbrane aj v prípade masívneho útoku konvenčnými zbraňami, ak by ohrozoval bezpečnosť Ruska, uviedol prezident Vladimir Putin.

Lavrov podľa Reuters Valnému zhromaždeniu povedal, že je nezmyselné ignorovať alternatívy voči mierovým návrhom Ukrajiny, a varoval Západ pred nebezpečenstvom spočívajúcim v snahe poraziť Rusko.

"Nebudem tu hovoriť o nezmyselnosti a nebezpečenstve samotnej myšlienky bojovať o víťazstvo nad jadrovou mocnosťou, ktorou Rusko je," povedal Lavrov.

"Rovnako nezmyselné je, keď západní podporovatelia Kyjeva prisahajú, že neexistuje žiadna alternatíva k rokovaniam založeným na neslávne preslávenom mierovom pláne," uviedol Lavrov.

Jeho poznámka sa týkala desaťbodového ukrajinského mierového plánu, ktorý presadzuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ktorý má viesť k spravodlivému ukončeniu vojny na základe Charty OSN a medzinárodného práva.

Obvinil Západ zo snáh uštedriť Rusku porážku

Lavrov pripomenul údajné plány západných spojencov na zničenie Sovietskeho zväzu v 40. rokoch minulého storočia a obvinil Západ zo snáh uštedriť Rusku na Ukrajine "strategickú porážku".

"Súčasní anglosaskí stratégovia neskrývajú svoje nápady. Zatiaľ dúfajú, to je pravda, že Rusko porazí s využitím nelegitímneho neonacistického kyjevského režimu, ale už Európu pripravujú na to, že sa vrhne do tohto samovražedného dobrodružstva," vyhlásil Lavrov, ktorý použil charakteristiky ukrajinského vedenia používané kremeľskou propagandou.

Lavrov na pôde OSN tiež potvrdil, že hovoril o mierových iniciatívach Číny a Brazílie a chce vedieť, ako konkrétne ich plán povedie k mieru.

Ocenil tiež vyjadrenie republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa o ukončení vojny spravodlivou dohodou. "Budeme radi za každú iniciatívu, ktorá povedie ku žiadanému výsledku," poznamenal Lavrov

Šéf ruskej diplomacie Lavrov sa dnes na zasadnutí Valného zhromaždenia vyjadril tiež ku konfliktu na Blízkom východe a vyjadril znepokojenie nad tým, že sa podľa jeho slov stala takmer bežnou praxou politických vrážd, ako v piatok v Bejrúte. Pri izraelskom útoku tam bol zabitý šéf libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh.

Pozrite si reportáž o stretnutí ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok