Miliardová rezerva v konsolidačom balíku. Môže byť použitá na daňové výnimky?

Peňazí na ozdravenie verejných financií by malo byť dosť. Hotely síce napokon zaplatia nižšiu daň a zlacnejú aj knihy. Vláda pri konsolidácii rátala s miliardovou rezervou. Podľa rozpočtovej rady môžu byť tieto peniaze použité práve na daňové výnimky.

2,7 miliardy eur, toľko peňazí plánuje vláda získať z opatrení konsolidačného balíčka. Či už ide napríklad o zvyšovanie DPH z 20 na 23 percent, alebo zdanenie platieb podnikateľov. Ide pritom o vyššiu sumu, než je reálne potrebná. Kabinet nevysvetlil, načo potrebuje miliardu eur navyše. Vývoj udalostí za posledné dni ale ukázal, že tieto peniaze sa napokon zrejme rozplynú v rámci zmeny navrhnutých opatrení, napríklad znížení dane pre hotelierov.

Vláda pristúpila k ozdraveniu verejných financií najmä z dôvodu rýchleho zadlžovania sa krajiny. Odborníci jej vyčítajú, že peniaze chce získať predovšetkým od ľudí a firiem bez škrtania vlastných výdavkov. Schodok verejných financií by mal budúci rok klesnúť pod šesť percent.

Podľa ekonómov, vysoké dane môžu odradiť zahraničných investorov. Tie už dnes máme najvyššie v regióne. Na druhú stranu rastúci verejný dlh by mohol ohroziť financovanie krajiny a investori tak ocenia konsolidačné úsilie vlády.

Ďalšie zmeny v konsolidačnom balíčku môžu ešte prísť do parlamentu, kde budú poslanci presadzovať záujmy jednotlivých strán.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok