Šéf SPP pokračuje v rokovaniach s Gazpromom: Tranzit plynu musí byť zachovaný aj po vypršaní zmluvy

dnes 13:05

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) pokračuje v rokovaniach o predĺžení tranzitu plynu cez Ukrajinu po tom, ako koncom roka vyprší zmluva medzi Kyjevom a ruskou spoločnosťou Gazprom, uviedol vo štvrtok (26. 9.) generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz. Informuje o tom agentúra Reuters.

Sulík avizoval využitie núdzových zásob plynu. SPP upozorňuje, že to ohrozí bezpečnosť dodávok
Foto: TASR

Ukrajina oznámila, že nechce obnoviť dohodu o tranzite plynu. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré si zabezpečili výnimku zo zákazu Európskej únie (EÚ) na dovoz plynu z Ruska a má záujem na pokračovaní tranzitu.

Tranzit musí byť zachovaný

"Keď zvážim všetky riziká, som presvedčený, že tranzit by mal byť a musí byť zachovaný, aby sa predišlo umelým nákladom v strednej Európe," povedal Ferencz na okraj plynárenskej konferencie v Hornom Smokovci.

"Mám pocit, že veci sa nejako urovnajú. Aj v roku 2019 bolo predĺženie tranzitu podpísané v decembri," dodal.

SPP hľadá alternatívu

Ferenz, ktorý sa nedávno vrátil z návštevy hlavného mesta Azerbajdžanu Baku, potvrdil, že jednou z možností je potenciálne zapojenie azerbajdžanskej spoločnosti SOCAR, ktorá by mohla prepravovať ruský plyn cez ukrajinské územie bez toho, aby musel Kyjev rokovať s Gazpromom.

Najjednoduchším spôsobom zapojenia spoločnosti SOCAR by bolo, keby na ukrajinsko-slovenskej hranici odovzdávala plyn späť Gazpromu, čo by ruskej spoločnosti umožnilo pokračovať v poskytovaní služieb svojim európskym zákazníkom, uviedol šéf SPP, pričom zdôraznil, že zatiaľ nie je nič dohodnuté. Napriek tomu, že Kyjev tento scenár odmieta, pokračujú aj diskusie o zachovaní status quo, povedal Ferencz.

Pozrite si archívnu reportáž o tranzite cez ropovod Družba z 30. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok