O tuneli Višňové je rozhodnuté. Žiadne veľké zmeny sa neudiali, zachováva sa betónový štandard

včera 17:40

Padlo zásadné rozhodnutie v súvislosti s tunelom Višňové. Už vieme či bude vozovka asfaltová, alebo betónová. Vyjasnili sa aj debaty okolo predčasného spustenia jednej tunelovej rúry. Všetko je nakoniec bez zmien.

Zlatý betónový štandard sa nakoniec zachová aj vo Višňovom. Proti asfaltu sa ostro vyhradili hasiči. Cez nich nakoniec neprešli ani politici.

Prečo sa nakoniec rozhodlo takto?

“To záverečné rozhodnutie, že sa opäť vraciame k betónovej vozovke súvisí najmä s požiarnou bezpečnosťou. Hej čiže my sme s našimi hasičmi a s prezídiom Hasičského a záchranného zboru naozaj mali niekoľko stretnutí, prijali sme ich argumenty,” povedal Igor Choma (Smer-SD), štátny tajomník ministerstva dopravy.

Na riziká upozorňovali takmer okamžite už akademici. V prípade požiaru hrozilo, že asfalt môže byť toxický. Okrem toho má menšiu životnosť aj odolnosť a časovú úsporu označili za úplný nezmysel.

Projekt mešká

“Nastávajú tu časové straty a to z dôvodu zmeny vozovky. Je potrebné urobiť nový statický výpočet na vozovku, zmeniť technologický postup výstavby,” povedala Andrea Zuzulová, Katedra dopravných stavieb STU.

“Potenciálna časová úspora by nevyvážila nároky na zmenu projektu v pokročilom štádiu realizácie. Národná diaľničná spoločnosť však naďalej denne vyvíja tlak na akceleráciu tejto maximálne dôležitej stavby,” dodal Tomáš Ferenčák, hovorca NDS.

Diaľničiari nás dnu nepustili

Chceli sme sa pozrieť aj na aktuálne práce v tuneli Višňové. Diaľničiari nám to ale neumožnili s odôvodnením, že prebieha arbitráž s predchádzajúcim zhotoviteľom a mohlo by im to poškodiť.

Aktuálne práce nás zaujímali s ohľadom na avizované zrýchlenie. Minister dopravy Jozef Ráž chcel tunel predčasne spúšťať jednosmerne. No ani tam nakoniec neuspel.

“Naša ambícia je niekde aby to bolo 8 mesiacov, 10 mesiacov skôr, aby sme mali aspoň jednu tú rúru. Čiže niekde február až apríl 25 jedna rúra. Presne tak,” povedal v relácii Téma Jozef Ráž (nom. Smer-SD), minister dopravy.

Kedy sa tunela dočkáme?

“Nebudeme deliť spúšťanie do prevádzky nejakým spôsobom, dokončia sa obidve tunelové rúry, dokončia sa so všetkým čo majú mať a celé dielo bude spustené naraz,” dodal Choma.

Čo teda znamená, že si musíme počkať na koniec roka 2025. O mesiac by mali byť hotové aspoň zabezpečovacie práce na kilometrovom úseku pod Strečnom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok