Naša planéta dočasne získa druhý „mesiac“. Na obežnej dráhe Zeme bude až do novembra

28.9.2024 05:00

Na jeseň nás čaká vesmírna rarita – malý asteroid sa stane dočasným mini-mesiacom Zeme. Vedci predpovedajú, že tento asteroid, známy ako 2024 PT5, bude na obežnej dráhe našej planéty od 29. septembra do 25. novembra.

mesiac
Foto: TASR/AP

Asteroid 2024 PT5

Toto vesmírne teleso bolo prvýkrát spozorované 7. augusta systémom NASA s názvom ATLAS.

Asteroid, ktorý vedci označujú ako 2024 PT5, pochádza z pásu asteroidov Arjuna, ktorých dráha je podobná dráhe Zeme. Občas sa niektoré z týchto asteroidov dostanú pomerne blízko, až na vzdialenosť 4,5 milióna km od našej planéty. Ak sa takýto asteroid pohybuje relatívne nízkou rýchlosťou 3 540 km/h, gravitačná sila Zeme ho môže zachytiť.

Podľa astronómky Jennifer Millardovej druhý „mesiac“ vstúpi na obežnú dráhu Zeme 29. septembra a opustí ju 25. novembra, strávi tak na nej približnej dva mesiace. Informuje o tom portál BBC.

Asteroid je dlhý približne desať metrov. V porovnaní s Mesiacom Zeme, ktorý má priemer približne 3 474 kilometrov, je teda príliš malý na to, aby sa dal zachytiť voľným okom, ďalekohľadom či domácim teleskopom. Pozorovať ho bude možné len pomocou profesionálneho ďalekohľadu.

Mini-mesiace v slnečnej sústave

Podobné mini-mesiace nie sú v slnečnej sústave úplnou novinkou. Asteroidy sa stali dočasnými obežníkmi Zeme už viackrát. Napríklad asteroid NX1 sa stal mini-mesiacom v roku 1981 a následne opäť v roku 2022. Predpokladá sa tiež, že mnohé ďalšie asteroidy ostali nepovšimnuté.

Podľa vedcov sa asteroid 2024 PT5 vráti do blízkosti Zeme znova v roku 2055.

Astronómka Millardová tvrdí, že „tento príbeh poukazuje na to, koľko veľa práce má naša slnečná sústava“.

„Vonku sú desaťtisíce, ak nie státisíce objektov, ktoré sme neobjavili, a preto si myslím, že to zdôrazňuje dôležitosť toho, aby sme boli schopní neustále monitorovať nočnú oblohu a nájsť všetky tieto objekty,“ uzatvára.

Pozrite si reportáž z 12. septembra 2024 o prvom komerčnom výstupe do vesmíru.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok