Dychberúca fotografia Mesiaca nad Spišským hradom ohúrila aj NASA. Uverejnila ju v prestížnej snímke dňa

Americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku, lepšie známy ako NASA, si všimol a uverejnil fascinujúcu fotografiu zo Slovenska. Spišský hrad tak budú vidieť stámilióny ľudí.

čiastočné zatmenie.png
Foto: Petr Horálek

V noci zo 17. na 18. septembra mohli Slováci na nočnej oblohe pozorovať fascinujúci astronomický jav - čiastočné zatmenie Mesiaca.

Zatmenie Mesiaca nastáva, keď sa Zem ocitne medzi Slnkom a Mesiacom, čo spôsobí, že slnečné svetlo, ktoré by normálne osvetľovalo Mesiac, je zablokované. Pri čiastočnom zatmení prechádza iba časť Mesiaca cez zemský tieň (umbra), zatiaľ čo zvyšok zostáva v polotieni (penumbra). Preto môžeme pozorovať postupné „ubúdanie“ zdanlivej plochy Mesiaca.

Tento jav v noci pozoroval a zaznamenával aj český fotograf Petr Horálek. Kozmické divadlo odfotografoval priamo na ikonickým Spišským hradom, čo neuniklo ani pozornosti NASA.

Americký astronomický úrad fotografiu publikoval v rámci svojej prestížnej rubriky „astronomická fotografia dňa“, ktorú si denne pozrú stovky miliónov ľudí.

Záberu stálo v ceste viacero vecí

„Zachytiť vzácny astronomický jav nad Spišským hradom som túžil už niekoľko rokov, ale bohužiaľ sa na jeho vrchných hradbách posledné dva roky nachádzal žeriav, ktorý akúkoľvek peknú kompozíciu výrazne kazil. Našťastie ho na konci roka 2023 demontovali,“ opisuje v tlačovej správe Fyzikálneho ústavu v Opave autor fotografie.

„Tohtoročné zatmenie ma k hradu opäť lákalo, pretože jav sa mal odohrať nízko nad obzorom, a teda s hradom sa mohol dať veľmi krásne nakomponovať. V priebehu fotenia sa ale začala tvoriť veľmi hustá hmla, takže dokončiť tento záber nebolo vôbec jednoduché. Nakoniec sa ale podaril a o to viac ma teší, že môžem Slovensko reprezentovať vo svete prostredníctvom prestížnej a celosvetovo sledovanej astronomickej snímky dňa NASA,“ dodal Horálek.

Horálkovu fotografiu NASA nevybrala prvýkrát. V minulosti uspeli tiež viacerí slovenskí fotografi, ako napríklad Juraj Tóth, Vojtech Rušin, Tomáš Maruška, Tomáš Slovinský, Róbert Barsa, Radoslav Zboran alebo Ondrej Králik, doplnil portál astro-novinky.eu.

Pozrite si reportáž o misii Starliner, počas ktorej vo vesmíre uviazli astronauti:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok