Fico otvára dvere novým energetickým partnerom. O jadrovej elektrárni bude rokovať s Južnou Kóreou

dnes 13:22

Slovensko chce rokovať s Južnou Kóreou, Francúzskom a Spojenými štátmi o ich účasti na pripravovanej výstavbe novej slovenskej jadrovej elektrárne.

Slovenský premiér Robert Fico, ktorého vláda schválila plán výstavby novej jadrovej elektrárne na jar tohto roku, to dnes povedal novinárom pred nadchádzajúcou cestou do Kórey. Česká vláda v lete rozhodla, že nové jadrové bloky v Dukovanoch postaví kórejská spoločnosť KHNP.

S Ruskom spolupracovať nebude

Z Ficovho vyjadrenia vyplynulo, že Slovensko pri výstavbe novej jadrovej elektrárne nemieni spolupracovať s Ruskom, na ktoré západné krajiny uvalili sankcie po jeho vojenskej invázii na Ukrajinu v roku 2022. Existujúce slovenské jadrové elektrárne, ktoré majú najväčší podiel na výrobe elektriny v krajine, sú postavené na ruskej technológii.

Fico uviedol, že Slovensko sleduje vývoj v súvislosti s pripravovaným projektom výstavby dvoch nových jadrových reaktorov v Dukovanoch a že sa chce vyhnúť problémom. Podľa rozhodnutia českej vlády budú bloky v Dukovanoch stavať Kórejci, ale francúzska firma EDF a americký Westinghouse, ktoré mali o zákazku tiež záujem, napadli tender na Úrade pre ochranu hospodárskej súťaže.

Plán novej jadrovej elektrárne

„Pripravili sme územie, máme povolenie na umiestnenie stavby,“ povedal Fico. Dodal, že slovenské úrady majú k dispozícii aj rozhodnutie o posudzovaní vplyvov projektu novej elektrárne na životné prostredie. Uviedol, že štát nebude projekt financovať sám, ale bude sa spoliehať na externé zdroje.

V máji tohto roku slovenská vláda schválila plán výstavby novej jadrovej elektrárne s výkonom až 1 200 megawattov na západe krajiny, v Jaslovských Bohuniciach. Slovensko tam v rokoch 2006 a 2008 kvôli záväzkom voči EÚ odstavilo dva bloky staršej jadrovej elektrárne V1.

O výstavbe musí rozhodnúť vláda

Najväčší slovenský výrobca elektriny, Slovenské elektrárne (SE), tam zároveň prevádzkuje vlastnú jadrovú elektráreň. SE prevádzkujú aj jadrovú elektráreň Mochovce v inej časti Slovenska, kde spoločnosť pracuje na dokončení štvrtého bloku.

Ministerka hospodárstva SR Denisa Saková uviedla, že spotreba elektrickej energie v krajine sa do roku 2050 pravdepodobne výrazne zvýši. Konečné rozhodnutie o výstavbe novej jadrovej elektrárne musí ešte prijať súčasná vláda, ktorej funkčné obdobie sa končí v roku 2027.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok