Šéf MAAE navštívil Kurskú jadrovú elektráreň. Hrozí jadrový incident, situácia je vážna, varuje Grossi

27.8.2024 11:47 , Aktualizované: 27.8.2024 21:19

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval v utorok s tímom odborníkov do ruského mesta Kurčatov, kde sa nachádza Kurská jadrová elektráreň. Informovala o tom agentúra TASS.

Situácia v Kurskej jadrovej elektrárni je vážna, uviedol dnes šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Zariadenie podľa neho funguje v takmer normálnych podmienkach, hrozí ale riziko jadrového incidentu, napísala agentúra Reuters. Šéf MAAE dnes elektráreň na západe Ruska navštívil v súvislosti s ukrajinským vpádom do prihraničnej Kurskej oblasti zo začiatku tohto mesiaca.

Rusko navyše Ukrajinu minulý týždeň obvinilo z pokusu o dronový útok na zariadenie a opakovane uvádza, že naň Ukrajina útočí.

Kurská jadrová elektráreň je stále v prevádzke, to ale robí situáciu ešte závažnejšou, upozornil Grossi na tlačovej konferencii. Poznamenal tiež, že zariadenie nemá žiadnu ochrannú kupolu, čo ho robí extrémne zraniteľným.

Už druhá elektráreň

Ruská armáda sa v prvých dňoch svojej invázie na Ukrajinu zmocnila ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je považovaná za najväčšiu v Európe.

Ukrajinskí činitelia vtedy upozorňovali, že Rusko atómovú elektráreň ostreľovalo a vypukol v nej požiar. Moskvou vyslané vojská ju ovládli a obe strany sa odvtedy navzájom obviňujú z jej ostreľovania. MAAE kvôli tomu opakovane varovala pred hrozbou jadrovej havárie v tomto zariadení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok