Ústavný súd otvoril svoje brány. Stovky ľudí si prišli pozrieť priestory a zoznámiť sa s prácou sudcov

Na ich rozhodnutia čaká celá krajina. Vznikajú tu zásadné stanoviská, podľa ktorých sa krúti náš svet. Ústavný súd v Košiciach už po ôsmykrát otvoril svoje brány pre verejnosť. Pozrieť si jeho priestory a zoznámiť sa s prácou ústavných sudcov prišli stovky ľudí.

Dlhý rad ľudí čakal od rána na to, aby si pozrel priestory Ústavného súdu. Deň otvorených dverí zaujal školákov, ale aj tých skôr narodených.

16 sprievodcov bolo pripravených odpovedať na všetky otázky. Zďaleka sa netýkali iba fungovania a rozhodovacej právomoci súdu.

Insignie, spisy a taláre

"Ako vyzerajú spisy, koľko majú strán. Či sudca nosí talár, akej je farby. Zaujímajú ich insígnie pána predsedu. To, z akého je to kovu. V 13-člennom pléne Ústavného súdu už rok chýba sudca. Na jedného člena senátu pripadá približne 300 spisov. Nápad stále stúpa. Len tento rok od januára je to viac ako 2200 návrhov," uviedla hovorkyňa Ústavného súdu Marina Ferencová.

Deň otvorených dverí sprevádzali prísne opatrenia

Vzhľadom na aktuálnu spoločenskú situáciu sprevádzali deň otvorených dverí sprísnené bezpečnostné opatrenia. Niektoré z miestností si návštevníci mohli pozrieť iba cez prah dverí.

"Pre všetkých tých, ktorí nie sú zapojení do DOD, je to bežný pracovný deň. To znamená, mnohokrát sa stane, že zasadajú aj senáty Ústavného súdu," povedal predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan.

Predseda Ústavného súdu však v tento deň z bežnej pracovnej agendy predsa len vybočil. Osobne odovzdal ceny víťazom literárnej a výtvarnej súťaže.

"My veríme, že aj takouto formou prispejeme k porozumeniu, čo Ústavný súd znamená pre náš ústavný systém, pre demokraciu, pre právny štát a najmä pre ochranu základných práv a slobôd," dodal predseda.

Na webovej stránke Ústavného súdu sú dostupné špeciálne QR kódy. Vďaka nim si môžu urobiť virtuálnu prehliadku aj tí, ktorí v deň otvorených dverí nemohli prísť.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok