V Sučanoch protestujú proti nebezpečnému odpadu. Envirorezort ich hlasy ignoruje a biznisu dal zelenú

včera 12:58

V Sučanoch pri Martine protestovali proti nebezpečnému odpadu. Napriek tomu, že ľudia a obec sú ostro proti, ministerstvo životného prostredia to vidí inak. V záverečnom hodnotení EIA dalo zelenú odpadovému biznisu.

V centre Sučian protestovali voči navážaniu nebezpečného odpadu do priemyselného parku desiatky ľudí. Obávajú sa znečisteného vzduchu, pôdy aj podzemných vôd.

Spozornela samospráva aj aktivisti

“Sedieť so založenými rukami a neurobiť preto niečo by bolo veľmi smutné a aspoň nejako takto ukážeme, že si to tu neprajeme v našom katastrálnom území,“ povedala Dana Cervanová, Občianska iniciatíva za zdravé Sučany.

“Sme v najhoršom stupni čo sa týka rozptylových podmienok, tak to dýchame v celej Turčianskej kotline, preto potrebujeme držať všetci spolu,” povedal Jozef Petráš (nezávislý), poslanec MsZ v Martine.

Lenže spracovanie nebezpečného odpadu nie je v Sučanoch žiadna novinka. V zabehnutom areáli ho zneškodňujú už 26 rokov. Obyvatelia obce spozorneli až teraz, keď chce firma dobudovať solidifikačnú linku.

“Solidifikácia ako taká prebieha v uzatvorenom procese a neprodukuje žiadne splodiny ani iné látky, ktoré sa uvoľňujú do prostredia. Nemá žiadny negatívny dopad na ľudské zdravie,” povedal Karol Wolf, mediálny zástupca spoločnosti EBA.

EBA plánuje novou technológiou ročne spracovať 20 tisíc ton nebezpečného odpadu, prevažne kalov. Obec tvrdí, že je to v rozpore s územným plánom.

“Obecné zastupiteľstvo a obec v lehote podala rozklad voči tomuto rozhodnutiu, ktorým žiada ministra životného prostredia, aby preskúmal všetky naše námietky,” povedal Martin Rybár (nezávislý), starosta obce Sučany.

Čo na to občania?

“Nesúhlasíme a budú si musieť nájsť niekde inde.”

“Samotná Turčianska kotlina je veľmi, veľmi zle odvetrávaná.”

„Nie, určite nie.”

“Sme tu prišli a proste sme proti, ako takejto investícii a prevádzke.”

„Ja som z obce Krpeľany a tiež som proti tým toxickým odpadom a to čo chcú tu nám robiť,” povedali v ankete pre ta3 niektorí z protestujúcich.

“V súvislosti s obavami ľudí ohľadne solidifikačnej linky v zariadení v Sučanoch sme presvedčení, že dochádza ku nedorozumeniu a nepochopeniu. Neodôvodnené šírenie obáv a strachu medzi bežnými ľuďmi považujeme v tejto súvislosti za mimoriadne neférové, keďže hlavným zmyslom existencie našej spoločnosti je životné prostredie v našej krajine vylepšovať a nie naopak,” dodáva Wolf.

K Sučanom sa pridali aj ďalšie okolité obce, ktoré so zámerom nesúhlasia. Naopak spoločnosť EBA je negatívnou reakciou zaskočená.

Témy: regióny Odpad

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok