Nemka zomrela po návšteve reštaurácie, príčinou mohol byť syndróm vyprážanej ryže. Ako mu predísť?

Štyridsaťšesťročná žena z Nemecka zomrela tri dni po konzumácii cestovín v talianskej reštaurácii. Na vine mohol byť syndróm vyprážanej ryže, otrava jedlom spôsobená nesprávnym skladovaním škrobnatých potravín.

ryža
Foto: Profimedia

O prípade informoval nemecký denník Bild.

Nemka navštívila s priateľkou taliansku reštauráciu, v ktorej si objednali tortellini. Obe po konzumácii trápila nevoľnosť a zvracanie, jedna z nich tri dni na to zomrela. Na nevoľnosti sa sťažovali aj ďalší hostia, ktorí si dali v reštaurácie v rovnakých dňoch tú istú špecialitu. Pravdepodobnou príčinou nevoľností hostí a úmrtia bol tzv. syndróm vyprážanej ryže, spôsobený baktériou Bacillus cereus, ktorú odhalili v reštaurácii testy.

Syndróm vyprážanej ryže a baktéria Bacillus cereus

Syndróm vyprážanej ryže je otrava jedlom spôsobená baktériou Bacillus cereus, ktorá sa vyskytuje najmä v škrobnatých potravinách, ako sú ryža a cestoviny. Prejavovať sa môže nevoľnosťami, malátnosťou, kŕčmi v bruchu, hnačkou, zvracaním, ako aj ďalšími ochoreniami tráviaceho traktu.

Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy táto baktéria „kontaminuje potraviny rastlinného pôvodu (napr.: cereálie, jedlá z ryže, škrobu, múky, zemiakov, cukrárenské výrobky, mliečne pudingy, cestoviny, konzervy, sušené potravinárske výrobky), ale aj mäsové pokrmy a pasterizovanú smotanu. Po tepelnom opracovaní potraviny (napr. po prevarení) nastanú priaznivé podmienky pre vyklíčenie spór a rozmnoženie tohto patogéna“.

Baktéria môže spôsobiť otravu jedlom, ak sa potraviny spracované teplom niekoľko hodín či dní nechladia, následne sa znova ohrejú a konzumujú. „Najviac oznámených otráv z potravín súvisí s požitím tepelne spracovaných potravín v reštauráciách a stravovacích zariadeniach. Riziko otravy spočíva v konzumácii kontaminovaného jedla, ktoré bolo po tepelnej úprave dlhodobo ponechané pri izbovej teplote“ tvrdí Štátna veterinárna a potravinová správa.

Pri deťoch je priebeh ochorenia väčšinou ťažší ako u dospelých, pričom sa pri otrave jedlom odporúča najmä dopĺňať stratu tekutín.

Ako predchádzať otrave

Pri predchádzaní intoxikácii vyvolanej baktériou Bacillus cereus je potrebné zabrániť jej množeniu v potravinách, čo možno dosiahnuť viacerými opatreniami:

  • Uchovávať potraviny pri teplote pod 10°C.
  • Zabezpečiť rýchle schladenie tepelne opracovaného jedla.
  • Neuchovávať rizikové potraviny pri teplotách priaznivých pre množenie baktérie, t. j. 5 - 60 °C.
  • Nenechávať varené, dusené a pečené jedlá dlhšie ako 2 hodiny pri izbovej teplote.
  • Ohriať opätovne podávané jedlo minimálne na 75 °C.
  • Vyhýbať sa dlhému skladovaniu uvarených potravín.
  • Nepripravovať tepelne spracované potraviny vo veľkých množstvách vopred.

Pozrite si reportáž z 30. júla 2023 o otrave jedlom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok