Prečo ľudia konzumujú pikantné a kyslé jedlá, aj keď bolia? Trpíme rovnako ako pri horúcom sporáku a vzrušení

16.8.2024 05:00

V súčasnosti rastie popularita extrémnych výziev, ktoré sa zaoberajú konzumáciou ohnivých alebo extrémne kyslých jedál. Kým malé množstvo telu neublíži, prehnaná "dávka" vie s organizmom zamávať.

čili papričky
Foto: Profimedia

Je za tým aj vzrušenie

Extrémne výzvy priťahujú ľudí, ktorí hľadajú adrenalínový zážitok a emocionálnu odmenu, podobne ako pri sledovaní hororových filmov, ktoré stimulujú reakciu "bojuj alebo uteč" a uvoľňujú hormóny šťastia. Tejto téme sa bližšie venovala americká televízna stanica NBC.

Elisa Trucco, riaditeľka laboratória na floridskej medzinárodnej univerzite, vysvetľuje, že tieto výzvy sú obzvlášť atraktívne pre tých, ktorí majú sklon k rizikovému správaniu a hľadaniu vzrušenia.

Pozrite si aj reportáž zo 14. apríla o zbytočnom plytvaní potravín:

V reakcii na extrémne korenené alebo kyslé jedlá telo prechádza bolestivými reakciami, ktoré aktivujú rôzne nervy v tele, ako je to pri dotyku s horúcim sporákom alebo bodnutím hmyzom.

Doktorand z vedeckého výskumu vo Philadelphii Robert Pellegrino upozorňuje, že kapsaicín v korení aktivuje nervy v hrdle a pažeráku, čo môže spôsobiť bolestivé pocity. Kyslé jedlá aktivujú chuťové nervy, ktoré detegujú kyselinu ako potenciálne nebezpečnú.

Až sa bolesť prekoná

Psychológ Paul Rozin z pensylvánskej univerzity tvrdí, že schopnosť prekonať počiatočnú bolesť a pokračovať v konzumácii môže prinášať pocit uspokojenia a úspechu.

Rovnako však varuje, že aj keď konzumácia mierne korenených alebo kyslých jedál je vo všeobecnosti bezpečná, extrémne korenie môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako sú gastrointestinálne problémy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok