Pellegrini na pôde OSN: Minulosť nám hovorí, že agresor sa nedá uchlácholiť, časté vetovanie rezolúcií nás oslabuje

25.9.2024 23:31

Prezident Pellegrini pred Bezpečnostnou radou OSN kritizoval nadužívané právo veta. Tento jav má podľa neho na svedomí aj vojnu na Ukrajine.

pellegrini a guterres
Foto: TASR/Jaroslav Bublinec

Bezpečnostnú radu OSN oslabujú vnútorné konflikty, časté vetovanie dôležitých rezolúcií, neriešenie prehreškov voči medzinárodnému právu a mocenská politika namiesto mierových snáh.

Dôsledkom je oslabenie dôvery členských štátov OSN v schopnosť rady reagovať na krízy vo svete. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v rámci stredajšej otvorenej diskusie svetových lídrov na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

Pellegrini pripomenul, že výsledkom rozdelenia v BR OSN je aj vojna na Ukrajine, bezprostredného suseda Slovenska. Došlo k nej "aj napriek tomu, že drvivá väčšina členských štátov OSN opakovane odsúdila pokračujúcu agresiu Ruska", skonštatoval. Nejde pritom o jediný konflikt vo svete, pokračoval Pellegrini a poukázal na situáciu v Páse Gazy, Mali, Mjanmarsku či Sudáne.

Kto by ešte podpísal Chartu OSN?

Podľa neho sú v súčasnosti ohrozené zásady medzinárodnej spolupráce, na ktorých stála bezpečnostná architektúra od druhej svetovej vojny.

"Bez nich sa medzinárodný poriadok, tak ako ho poznáme, zrúti a skončí v chaose a násilí. Pre Slovensko ako dlhodobého a vytrvalého zástancu multilateralizmu je to neprijateľné," podčiarkol.

Vyzdvihol nevyhnutnosť dodržiavania medzinárodne uznaných štátnych hraníc a kritizoval niektoré krajiny – bez toho, aby ich menoval – za nerešpektovanie OSN či Svetovej obchodnej organizácie. "Veľkí hráči si nesmú len tak robiť, čo sa im hodí," zdôraznil.

"Trpké ponaučenia z minulosti nám hovoria, že odhodlaný agresor sa nedá len tak uchlácholiť," vyhlásil a položil rečnícku otázku, koľko krajín vo svete by v súčasnosti podpísalo Chartu OSN ratifikovanú pred 79 rokmi.

Pozrite si reportáž o Pellegriniho prejave v OSN:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok