Pellegrini apeluje, aby Slovensko zvýšilo pohotovosť. Obáva sa "druhého Černobyľu" na Ukrajine

dnes 19:19

Prezident Peter Pellegrini si myslí, že slovenský jadrový dozor by mal ostať obozretný. Na základe tvrdení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa obáva jadrového incidentu.

pellegrini summit odborníkov.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Bublinec

Úrad jadrového dozoru SR a ďalšie orgány by mali zvýšiť pohotovosť, aby Slovensko vedelo čeliť prípadnému jadrového incidentu na Ukrajine. Vyhlásil to v stredu prezident SR Peter Pellegrini na brífingu pre slovenské médiá v priestoroch OSN v New Yorku.

Reagoval na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN, podľa ktorého sa Rusko snaží zaútočiť na tri ukrajinské jadrové elektrárne a spôsobiť tak jadrovú katastrofu.

„Orgány SR by mali teraz zvýšiť svoju pohotovosť a byť pripravené pravidelne merať úroveň radiácie na hraniciach Slovenska s Ukrajinou,“ apeloval Pellegrini.

Rádioaktivita by zasiahla aj Slovensko

Varoval, že prípadný útok Ruska na jadrové zariadenia na Ukrajine by mohol viesť k podobnej tragédii, ako bola tá v Černobyle v roku 1986, a rádioaktívny spad by mohol zasiahnuť aj susedov Ukrajiny.

Slovensko preto musí byť samostatne pripravené prijať náležité opatrenia. Pripomenul, že SR ako krajina s jadrovými zariadeniami má odborné a technologické zázemie, aby nebola odkázaná na informácie zo zahraničia, ktoré môžu byť rôznym spôsobom kamuflované.

„Ako medzinárodné spoločenstvo musíme maximálne vplývať na Rusko, aby upustilo od takéhoto nebezpečného konania,“ dodal.

Pozrite si reportáž nášho redaktora Tomáša Verníčka z pôdy OSN:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok