Poslankyňu PS Plavákovú pre nálepky na notebooku znova vykázali zo sály. Na konflikt v parlamente reagoval aj prezident

dnes 16:52 , Aktualizované: dnes 19:03

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (Smer-SD) vykázal poslankyňu Luciu Plavákovú (PS) z rokovacej sály. Dôvodom boli nálepky na jej počítači, pre ktoré ju už v stredu doobeda vykázal Andrej Danko (SNS).

Lucia Plaváková
Foto: TASR/Martin Baumann

Gašpar sa pritom odvolal na rokovací poriadok NR SR. Poslankyňa PS podala proti vykázaniu opätovne námietku. Hlasovanie napokon prebehlo krátko po 18:00 a, narozdiel od toho prvého, ju tentokrát Hlas-SD nepodporil.

Predošle sa hlasovania zdržal aj Smer-SD, druhýkrát však už poslanci hlasovali proti.

Niektorí z poslancov Hlasu-SD sa však zdržali. Boli nimi Peter Žiga, Samuel Migaľ, Roman Šalitroš, Ján Ferenčák či Miroslav Čellár.

Gašparov argument

„Do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia. Vy ste tak urobili a napriek trom upozorneniam nemienite napraviť tento stav, a preto vás vykazujem z rokovacej sály,“ odkázal Plavákovej Gašpar.

Grémium, zaoberajúce sa nálepkami na Plavákovej zariadení, zasadalo približne hodinu.

Reakcia Hlasu

K téme sa vyjadril aj poverený predseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). Hovorí, že poslanci by sa mali v Národnej rade venovať témam, ktoré sa dotýkajú občanov.

„Nepovažujem za normálne, že celý deň riešime nejaké nálepky na počítači,“ vyjadril sa. Výkladu časti rokovacieho poriadku, ktorá hovorí o vizuálnych pomôckach, sa na základe Žigovej požiadavky bude venovať ústavno-právny výbor.

Reakciu neskôr zaslala aj strana Hlas-SD. „Namiesto riešenia skutočných problémov, ktorým čelí Slovensko, sme celý deň strávili diskusiou o nálepke na počítači. Ako tento takzvaný problém pomohol čo len jedinému človeku na Slovensku? Ako prispel k upokojeniu napätej situácie? Odpoveď je jasná – nijako,“ píše v stanovisku.

Strana ďalej tvrdí, že námietku Plavákovej pôvodne podporila preto, že celú situáciu považovala za umelo vytvorenú aféru.

„Poslankyňa Progresívneho Slovenska, pani Plaváková, však našu výzvu na upokojenie situácie ignorovala a namiesto toho sa rozhodla situáciu eskalovať a zneužiť. Jej následný krok vnímame ako úmyselnú provokáciu, ktorá je v priamom rozpore s rokovacím poriadkom. Preto sme hlasovali proti jej námietke,“ tvrdí Hlas-SD.

Dodáva však, že tému aj naďalej považuje za nezmyselnú a slúžiacu len na „sebapropagáciu niektorých poslancov, ktorí sa radi postavia pred kamery“. Všetkých poslancov vyzvala ku slušnému správaniu a konštruktívnemu dialógu.

Hanlivé slová na adresu Plavákovej

Stredajšie rokovanie Národnej rady pritom poznačil ešte jeden incident. Počas tlačovej besedy SNS, v ktorej sa vyjadrovala k incidentu s nálepkami, si slovo vzal aj poslanec Rudolf Huliak (SNS).

Na jej adresu použil hanlivý slovník. „Keď poslankyňa povie, že plod si nezaslúži žiť, tak táto žena si zaslúži len pomenovanie s*ka,“ adresoval Plavákovej.

Poslancove slová neskôr spoločne odsúdili všetky opozičné strany, teda PS, SaS, KDH a hnutie Slovensko. Členky jednotlivých strán považujú za dôležité, aby sa proti hrubosti spojili.

Nepriamo sa k svojmu koaličnému kolegovi vyjadril aj poverený šéf parlamentu Žiga. „Môj apel platí nielen na vyjadrenia v rámci rokovacej sály. Odsudzujem všetky vyjadrenia mimo rokovacej sály, ktoré zazneli. Takto by sa vzdelaní ľudia k sebe správať nemali,“ povedal bez toho, aby menoval poslanca Huliaka.

Reakcia prezidenta

Prezident Pellegrini reagoval na konflikt medzi poslankyňou PS Luciou Plavákovou a poslancom SNS Rudolfom Huliakom. Pýta sa, ako prispela táto diskusia k riešeniu problémov na Slovensku.

Prezident sleduje situáciu na Slovensku aj počas služobnej cesty v USA. Konflikt podľa neho prekročil normy slušného správania. Urážky smerom k poslankyni Plavákovej považuje za "hranicou".

Upozorňuje, že vďaka digitálnym médiám konflikt neostane len na Slovensku, ale robí obraz krajine po celom svete.

Na otázku, či by sa mal Huliak ospravedlniť uviedol, že „je to už samozrejme na poslancovi Huliakovi. Ja osobne by som nikdy takéto prirovnanie vo vzťahu k pani poslankyni ani k žiadnej žene, ani k žiadnemu kolegovi politikovi nepoužil.“

Ak sa aj v podobnej situácii ocitol, ospravedlnil by sa, pretože "to nie je slovník hodný muža".

Pozrite si vyjadrenie prezidenta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok