Izraelská invázia do Libanonu môže paradoxne posilniť Hizballáh. Expert priblížil možné scenáre vývoja konfliktu

dnes 16:30 , Aktualizované: dnes 17:28

Konflikt medzi Izraelom a Libanonom naďalej eskaluje. Expert na Blízky východ Josef Kraus z Masarykovej univerzity v Brne zhodnotil možný ďalší vývoj.

tank Izrael
Foto: Profimedia

Izraelská pozemná ofenzíva by bola náročná

V prípade, že by sa Izrael rozhodol pre pozemnú ofenzívu v Libanone, podľa odborníka by musel čeliť náročnej situácii. „Hoci je izraelská armáda najsilnejším a najvyspelejším telesom v celom regióne, po takmer roku intenzívnych bojov by otvorenie druhého frontu, navyše proti najsilnejšiemu neštátnemu ozbrojenému aktérovi na Blízkom východe, bolo veľmi tvrdým orieškom,“ vysvetlil.

Mohol by sa podľa neho zopakovať scenár z roku 2006, keď „izraelská armáda vstúpila do južného Libanonu s cieľom zlikvidovať štruktúrované jednotky Hizballáhu, ale po mesiaci bojov sa stiahla bez zjavného výsledku“. V prípade intenzívnejšieho konfliktu by sa podľa experta dalo očakávať aj zapojenie ďalších aktérov.

Možné vnútropolitické dôsledky konfliktu

Kraus si myslí, že politickú stabilitu v Libanone konflikt neoslabí, práve naopak, „prípadná izraelská invázia do krajiny môže paradoxne viesť k vnútropolitickému posilneniu Hizballáhu“.

„Existencia spoločného vonkajšieho nepriateľa je zjednocujúcim faktorom; pre libanonskú spoločnosť je týmto nepriateľom Izrael. Hizballáh je v Libanone všeobecne vnímaný ako jediný aktér, ktorý kedy porazil izraelskú armádu,“ vysvetlil Kraus.

Pokiaľ ide o vnútornú politickú situáciu v Izraeli, podľa Krausa má veľká časť spoločnosti plné zuby konfliktu v Gaze. Pravdepodobnosť, že sa konfliktom medzi Izraelom a Hizballáhom situácia zhorší, je z dlhodobého hľadiska vysoká, myslí si expert a dodáva, že skôr či neskôr „vlna kritiky dopadne na hlavu Benjamina Netanjahua, ktorý bude nevyhnutne čeliť čoraz väčšiemu tlaku zo strany čoraz väčšieho počtu izraelských občanov“.

Netanjahu a jeho politické ambície

Izraelský premiér sa napriek vysokým stratám na životoch zatiaľ neponáhľa s ukončením vojny v Pásme Gazy. Kraus uviedol, že „Benjamin Netanjahu nepotrebuje rýchle ukončenie vojny, pretože by to mohlo znamenať koniec jeho politickej kariéry, a teda čeliť celému radu trestných a trestno-právnych prípadov spojených s jeho osobou“.

Podľa experta sa Netanjahu potrebuje udržať pri moci čo najdlhšie, aby sa vyhol trestnému stíhaniu a zároveň zvýšil svoje šance na opätovné zvolenie, ak „z vojny vyjde ako rozhodujúci víťaz a ochranca Izraela“.

„To sa mu môže, ale nemusí podariť. Momentálne sa mu to však nedarí, a preto je potrebné, aby konflikt predĺžil alebo rozšíril“ uzavrel Kraus.

Pozrite si reportáž z 24. septembra 2024 o eskalácii na Blízkom východe.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok