Parlament nezvolil Trellovú za kandidátku na ústavnú sudkyňu. Poslanci odmietli uznesenie k výroku Kotlára o pandémii

dnes 09:42 , Aktualizované: dnes 12:12

Poslanci nezvolili Líviu Trellovú za kandidátku na ústavnú sudkyňu. Bola jedinou uchádzačkou o post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR.

Národná Rada SR - parlament - poslanci
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Za jej zvolenie hlasoval jeden poslanec, proti bolo 99 poslancov, 33 sa zdržali a desať nehlasovalo. Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) poverený vedením parlamentu oznámil, že sa vykoná opakovaná voľba.

Na Ústavnom súde SR chýba jeden sudca. Miesto sa uvoľnilo pred rokom, keď sa v septembri 2023 funkcie vzdala Jana Laššáková.

Poslanci neprijali uznesenie k výrokom Kotlára

Národná rada (NR) SR v stredu (25. 9.) neprijala uznesenie k výroku splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára.

Predložili ho opoziční poslanci Tomáš Szalay a Jana Bittó Cigániková (obaja SaS).

Parlament ním mal vyjadriť poľutovanie nad tvrdením Kotlára o tom, že pandémia na Slovensku z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov nebola.

"Vyjadrenia považujeme za absolútne klamlivé, v rozpore s vedeckými poznatkami, neúctivé voči dotknutým, predovšetkým voči pozostalým obetí pandémie COVID-19, ktorých bolo len na Slovensku podľa dostupných údajov 21.221, svetovo viac než 6,7 milióna, ale aj voči zdravotníkom, zdravotníčkam, dobrovoľníkom, dobrovoľníčkam a všetkým, ktorí pomáhali zvládať pandémiu COVID-19," skonštatovali predkladatelia.

Prepitné má byť súčasťou mzdy

Prepitné by sa malo stať oficiálnou súčasťou hrubej mzdy zamestnancov. V rozsahu 20 percent príjmu zamestnanca zo závislej činnosti by však malo byť oslobodené od dane z príjmov. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce poslancov koaličnej SNS, ktorý v stredu Národná rada (NR) SR posunula do druhého čítania.

"Prichádza k situáciám, že zamestnávateľ si sumu prepitného buď ponechá a zdaní ju v rámci svojho príjmu z podnikateľskej činnosti, prípadne si ju ponechá bez evidencie alebo ju vyplatí zamestnancom rovnako neoficiálnou cestou. Finančné prostriedky vyplatené zamestnancovi mimo mzdy nevstupujú do základu dane zamestnanca, ani do vymeriavacieho základu zamestnanca pre účely zdravotného a sociálneho poistenia," uviedli poslanci v predloženom materiáli.

Prítomnosť drog u vodičov by mohli policajti zisťovať testami

Policajti by prítomnosť omamných alebo psychotropných látok v organizme vodičov mohli zisťovať skríningovými testovacími súpravami. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu posunuli do druhého čítania. Do parlamentu ju predložil poslanec za koaličný Hlas-SD Zdenko Svoboda.

"Ministerstvo vnútra SR zabezpečilo skríningové testovacie sady na zistenie prítomnosti omamných a psychotropných látok (drog) v organizme vodiča. Zabezpečené boli testovacie súpravy fy. Dräger DrugCheck 3000. V súvislosti s ich zavádzaním do výkonu služby bolo zistené, že súčasné znenie zákona neupravuje možnosť používania predmetných skríningových testovacích súprav policajtmi pri výkone dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky," ozrejmil predkladateľ.

Poslanci odmietli uznesenie na odsúdenie bombových hrozieb

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom hlasovaní odmietli uznesenie k bombovým hrozbám na školách.

To okrem iného hovorilo o odsúdení vyhrážok a žiadalo ich dôsledné vyšetrenie. Návrh predložila poslankyňa parlamentu Vladimíra Marcinková za opozičnú SaS.

"Útoky majú vážne negatívne dosahy na zdravie detí, výrazne narušujú vzdelávací proces a zhoršujú bezpečnostnú situáciu na Slovensku. (...) Prijatím navrhovaného uznesenia by sme vydali jasný signál, že akékoľvek útoky, ktoré ohrozujú deti, neakceptujeme a ich prevenciu považujeme za absolútnu prioritu," priblížila predkladateľka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok