Vláda schválila finančnú pomoc po živelných pohromách. Známi sú tiež kandidáti na sudcu medzinárodného súdu

dnes 09:17 , Aktualizované: dnes 13:20

Štát preplatí samosprávam výdavky súvisiace so záchrannými prácami počas siedmich mimoriadnych situácií vo výške 105 654 eur. Vláda v stredu schválila aj kandidatúru na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

Znížená DPH pre investorov nájomných bytov nie je štátnou pomocou

Znížená sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá bola navrhnutá ako jedna z výhod pre investorov v rámci projektu štátom podporovaného nájomného bývania, nie je štátnou pomocou, ktorej zlučiteľnosť by mala Európska komisia (EK) posudzovať.

Vyplýva to z informácie o pokroku implementácie systému štátom podporovaného nájomného bývania z dielne ministerstva dopravy, ktorú v stredu schválila vláda.

Finančná pomoc po živelných pohromách

Štát preplatí samosprávam výdavky súvisiace so záchrannými prácami počas siedmich mimoriadnych situácií vo výške 105 654 eur. Ďalších 4 500 eur pôjde obyvateľom obce Krajná Bystrá, ktorých postihol požiar bytového domu. 

V obci Dolné Semerovce v Levickom okrese vyhlásili podľa ministerstva vnútra mimoriadnu situáciu pre zosuv pôdy ešte koncom minulého roka a je stále v platnosti. Štát preplatí výdavky vo výške viac ako 48 000 eur. Zosuv pôdy zaznamenali aj v Žilinskom okrese. Vláda preň vyčlenila vyše 4 700 eur. V obciach Výborná a Vydrník bola mimoriadna situácia pre požiar, smeruje tam vyše 3 000 eur.

O pokrytie nákladov v spojitosti s mimoriadnymi situáciami požiadali aj z okresu Tvrdošín. Brezovicu a Tvrdošín zasiahla veterná smršť. Vláda za záchranné práce vyčlenila vyše 47 000 eur.

V marci podľa rezortu vyhlásili mimoriadnu situáciu aj v okrese Liptovský Mikuláš, a to pre nežiadúci výskyt medveďa hnedého. Kabinet preplatí samospráve výdavky vo výške 893 eur.

Kandidáti na sudcu ESĽP

Vláda v stredu schválila aj kandidatúru na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

Kandidátmi sú Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne ESĽP Aleny Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024.

Vykonávací protokol

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) by mal podpísať vykonávací protokol k readmisnej dohode medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou z roku 2007.

„Cieľom protokolu je uľahčiť spoluprácu pri praktickom vykonávaní ustanovení dohody týkajúcich sa prijímania a transferu osôb, ktoré nespĺňajú alebo prestali spĺňať podmienky na vstup alebo pobyt na území Slovenskej republiky alebo Ukrajiny,“ vysvetlil rezort.

Vzťahy medzi EÚ a Čile

Vzťahy medzi členskými štátmi Európskej únie a Čilskou republikou by sa mohli zintenzívniť a prehĺbiť. Vyplýva to zo schválenej rozšírenej rámcovej dohody medzi EÚ a Čile. Vládny kabinet zároveň odporúča Národnej rade SR, aby s rozšírenou rámcovou dohodou súhlasila. Rovnako prezidentovi Petrovi Pellegrinimu, aby ju po odsúhlasení parlamentom ratifikoval.

Dohoda o partnerstve

Vláda schválila tiež súhlas s uzavretím dohody o partnerstve medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi a členmi Organizácie afrických, karibských a tichomorských štátom.

„Cieľom dohody je posilnenie schopností EÚ a OAKTŠ riešiť globálne problémy, ako sú zmena klímy, správa oceánov, migrácia, zdravie, mier a bezpečnosť pri plnom dodržiavaní medzinárodného práva a v súlade s príslušnými právomocami zmluvných strán,“ vysvetlilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktoré návrh na rokovanie vlády predložilo.

Dohodu musí ešte odsúhlasiť Národná rada SR a ratifikovať prezident SR Peter Pellegrini.

Uznesenia o Koncepcii športu

Vláda taktiež zrušila uznesenia kabinetu Eduarda Hegera z marca 2022 o Koncepcii športu na roky 2022 - 2026. Dôvodom zrušenia je neaktuálnosť jednotlivých uznesení týkajúcich sa prijímania i vyhodnocovania opatrení na dosiahnutie cieľov koncepcie.

Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR pripomenulo, že podľa aktuálneho Programového vyhlásenia vlády SR má rezort do konca roka 2026 predložiť nový strategický dokument Národný program rozvoja športu: Slovensko - Krajina šampiónov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok