Vláda schválila finančnú pomoc po živelných pohromách. Známi sú tiež kandidáti na sudcu medzinárodného súdu

dnes 09:17 , Aktualizované: dnes 13:20

Štát preplatí samosprávam výdavky súvisiace so záchrannými prácami počas siedmich mimoriadnych situácií vo výške 105 654 eur. Vláda v stredu schválila aj kandidatúru na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva.

vláda
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Návrh zákona o ochrane pamiatkového fondu 

Návrh novely zákona o ochrane pamiatkového fondu predloží Ministerstvo kultúry SR v neskoršom termíne. Stredajším uznesením vlády sa zrušil pôvodný septembrový termín tohto roka. Rezort vysvetlil potrebný odklad pokračujúcou diskusiou o znení legislatívnej úpravy. Ministerstvo predpokladá, že návrh predloží na rokovanie v priebehu budúceho roka.

Prostriedky pre Centrá zdieľaných služieb

Ministerstvo vnútra poskytne prostriedky z plánu obnovy a odolnosti 22 samosprávam z najmenej rozvinutých regiónov, ktoré zriadia najneskôr do apríla 2025 Centrá zdieľaných služieb.

Samosprávy dostanú prostriedky formou priameho vyzvania.

Nové legislatívne pravidlá

Nové legislatívne pravidlá vlády SR spresňujú pravidlá používania prechodných ustanovení a obmedzia obsahové zmeny v novelách právnych predpisov.

„Návrh zákona nebude spravidla môcť obsahovať vloženie alebo doplnenie nových novelizačných bodov do novely zákona, iba zmenu alebo vypustenie pôvodných novelizačných bodov,“ vysvetlil minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD), ktorý návrh nových legislatívnych pravidiel vlády SR na rokovanie predložil.

Dotácie pre krajanské komunity

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí poskytol v roku 2023 v rámci svojej dotačnej schémy finančné prostriedky v sume 2 319 316 eur pre 806 projektov z 27 krajín, v ktorých zahraniční Slováci vykonávajú aktivity na zachovanie slovenského jazyka a národnej identity. Vyplýva to zo Správy za rok 2023 o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí a návrhu programu štátnej politiky vo vzťahu ku krajanským komunitám na rok 2025.

80. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Ministerstvo obrany SR plánuje 6. októbra na Dukle a vo Svidníku oslavy 80. výročia Karpatsko-duklianskej operácie. Ich súčasťou má byť prezentácia vojenského múzea aj prelet leteckej techniky. Oslavy budú stáť takmer milión eur.

„Môžeme byť právom hrdí na to, že na tejto historickej udalosti dôstojne participovali aj Slováci. Veď len v čase jej začatia sa v rámci zboru hlásilo k slovenskej národnosti 3326 osôb. Tento počet vzrástol v priebehu jedného mesiaca na 4 601 vojakov,“ odôvodnil rezort.

300 miliónov eur z eurofondov

Ministerstvo životného prostredia SR má zazmluvnených takmer 300 miliónov eur z eurofondov v rámci Programu Slovensko. Vykonáva kroky, aby sa do konca roka podarilo zakontrahovať 600 miliónov eur. V tomto roku tiež nebude žiaden míľnik z plánu obnovy v oblasti životného prostredia prekážkou, aby Slovensko nemohlo podať žiadosť o piatu platbu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok