Libanon čelil rozsiahlym raketovým útokom. Nálety si vyžiadali najmenej desať obetí vrátane veliteľa Hizballáhu

dnes 07:57 , Aktualizované: dnes 13:16

Pri izraelských útokoch v Libanone v stredu zahynulo najmenej desať ľudí. Izraelská armáda pritom niektoré zo svojich útokov vykonala aj v horských oblastiach - mimo tradičných bášt proiránskeho hnutia Hizballáh na juhu a východe krajiny, informovala agentúra AFP.

Libanon vypálil na Izrael viac ako 30 rakiet, armáda viní  islamistické hnutie Hamas
Foto: TASR/AP

Libanonské ministerstvo zdravotníctva spresnilo, že najmenej štyri obete si vyžiadal útok na obec Jún v pohorí aš-Šúf juhovýchodne od Bejrútu. Pri dvoch ďalších útokoch zahynuli traja ľudia v dedine Majsara severne od Bejrútu a traja v obci Ajn Káná na juhu Libanonu.

Útočili na stovku cieľov

Spravodajca libanonského denníka L'Orient-Le Jour (OLJ)  uviedol, že v Majsare evidujú už štyroch mŕtvych a najmenej 18 zranených.

Medzičasom izraelská armáda informovala, že jej stíhačky v stredu počas náletov na rôzne miesta v Libanone zasiahli viac ako 100 cieľov spájaných s Hizballáhom. Na útokoch sa zúčastnili desiatky bojových lietadiel, dodala.

Izraelská armáda oznámila zabitie Kabísího v utorok (24. 9.) podvečer. Uviedla, že išlo o veliteľa raketovej divízie Hizballáhu zodpovedného za odpaľovanie rakiet na izraelských civilistov. Kabísí mal podľa Izraela blízke vzťahy s vojenskými lídrami Hizballáhu.

Situácia na Blízkom východe je vážna

Izraelská armáda uviedla, že pri poslednej paľbe z Libanonu bolo na oblasť okolo mesta Safed na severe Izraela odpálených asi 40 rakiet. Niektoré z nich boli zneškodnené, ale najmenej jedna zasiahla dom a spôsobila škody. K zraneniu osôb nedošlo.

Izrael v pondelok spustil vlnu leteckých útokov na ciele Iránom podporovaného hnutia Hizballáh v Libanone, ktoré si podľa libanonských úradov vyžiadali 558 obetí vrátane 50 detí. Najnovšia eskalácia bojov medzi Izraelom a Hizballáhom zvýšila obavy z rozšírenia konfliktu do širšieho regiónu a destabilizácie Blízkeho východu.

Pozrite si reportáž o situácii v Libanone z 21. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok