Smrtiaci kokteil pre slovenský turizmus. Vysoká DPH nás môže položiť, varujú prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk

Prevádzkovatelia lanoviek a vlekov bijú na poplach. DPH na nimi poskytované služby vo výške 23 percent podľa nich spôsobí v turizme katastrofu a tá sa dostaví už túto zimu. Slovenské strediská stratia konkurencieschopnosť a do hôr vraj príde oveľa menej ľudí. Pre porovnanie: v susednom Poľsku sa na vleky a lanovky vzťahuje osempercentná DPH, v Českej republike dvanásťpercentná.

V lyžiarskych strediskách práve pripravujú cenníky pre nadchádzajúcu zimnú sezónu. Mnohí mali v úmysle väčšinu položiek jednoducho odkopírovať z vlaňajška. Keď však dostali informáciu o tom, že daň z pridanej hodnoty sa pri ich podnikaní v januári zvýši z 10 na 23 percent, chvíľu zostali bez slov.

Čo na to prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk?

“Rozumieme, že treba konsolidovať verejné financie. Ale 13 percent je obrovský rozdiel, ktorý sa nebude dať pokryť žiadnym šetrením,” povedal Bohuš Hlavatý, výkonný riaditeľ združenia prevádzkovateľov lanoviek a vlekov Lavex.

“Budeme musieť zvýšiť ceny skipasov a tým pádom si ľudia zaplatia za lyžovačku viac,” uviedla Dominika Pašiaková, stredisko Vrátna, Malá Fatra.

“Myslím, že to spôsobí veľmi veľké problémy v cestovnom ruchu. Špeciálne u nás na lanovkách,” podotkol Branislav Veľký, riaditeľ strediska Park Snow Donovaly.

“A zároveň je tam zvýšenie všetkých zostávajúcich služieb, ako ubytovanie a požičovne. A toto môže byť smrtiaci kokteil pre cestovný ruch,” zhodnotil situáciu Hlavatý.

Konkurencia v zahraničí nás doslova zožerie

Prevádzkovatelia slovenských lanoviek a vlekov tvrdia, že budú mať oveľa nevýhodnejšie podmienky, ako ich konkurencia v susedných štátoch. Tam budú ceny vzhľadom na nízku DPH oveľa priaznivejšie. Okrem toho si prevádzkovatelia lanoviek a vlekov myslia, že v konečnom dôsledku štátna kasa nevyberie na dani z pridanej hodnoty viac.

“Keď tí návštevníci neprídu, nebude DPH ani v horských strediskách, ani na ubytovaní, ale najhoršie je, že napríklad ani v obchodoch a reštauráciách v regióne. Pretože si musíme uvedomiť, že dovolenka je komplexný produkt,” vysvetlil Hlavatý.

“Chceli by sme požiadať o to, aby sa táto situácia prehodnotila. Štát deklaruje, že chce podporovať cestovný ruch. Týmto rozhodne Slovenská republika cestovný ruch nepodporuje,” apeluje Veľký.

Či táto žiadosť padne na úrodnú pôdu, zatiaľ nie je isté.

Odpoveď z vládneho kabinetu

“Ešte sa stále otvára otázka, či pokiaľ ide o ubytovanie, nemáme ísť do paťpercentnej DPH. Pretože sme dali päťpercentnú DPH len na gastro. Ale ubytovanie sme z tohto vyradili preč. To sú dve drobnosti, ktoré sa dajú vyriešiť cez pozmeňovacie návrhy,” povedal Robert Fico (Smer-SD), predseda vlády.

Témy: Lanovka turizmus

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok