Plyn budúci rok zdražie, potvrdil šéf regulačného úradu. Niektorí si priplatia aj o stovky eur navyše

dnes 15:10 , Aktualizované: dnes 18:35

Odhady odborníkov avizujú dramatické zvýšenie cien energií. Zdražieť by mal plyn aj elektrina. Je tomu ale skutočne tak? Slovensko sa nemôže viac spoliehať na kontrakt s Ruskom, čo to v praxi znamená?

Vláda budúci rok už nebude dotovať ceny energií všetkým domácnostiam tak, ako to robila v tomto roku. Odberateľov teda čakajú vyššie ceny. 

S touto myšlienkou sa stotožňuje aj predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

Prehnane dramatické ceny

V rozhovore v relácii Energetika dnes naznačil, že je úplne prirodzené, že keď rastie cena práce, rastie aj cena komodít a teda aj cena elektriny a plynu.

"V niektorých segmentoch pôjde cena vyššie, ale nebude to také dramatické, ako nás strašia rôzni analytici, ktorí operujú s číslami, ktoré sa nezakladajú na skutočnostiach," upozorňuje šéf regulačného úradu.

Kto si koľko priplatí?

Úrad nedávno vytvoril analýzu, ktorá sa zakladá na aktuálnom vývoji trhu. Podľa prvotných odhadov v tarifách D1 - odberatelia, ktorí na plyne iba varia - zaplatia mesačne jedno euro vrátane novej DPH (23 percent). Ročne cena vychádza na 14,20 eura.

Pre skupinu obyvateľstva, ktorí na plyne varia a aj ohrievajú teplú vodu, bude náklad trocha vyšší. Mesačne to bude zhruba 16 eur s DPH, ročne cena vychádza na priemerne 221 eur.

V tarife D3 - skupina odberateľov, ktorí na plyne varia, pripravujú teplú vodu a nakoniec ním aj vykurujú, bude nárast najciteľnejší. Mesačne sa suma bude pohybovať okolo 38 eur s DPH, čo sa ročne rovná zhruba 450 eurám.

Bez kontraktu od Ruska

Na otázku moderátora, či ľudia vyššie účty zvládnu, predseda ÚRSO odpovedá, že vláda pripravuje isté opatrenia, ktoré by mohli nárast zmierniť.

"Samozrejme, to je vec vlády. No nemôžeme sa tváriť, že ceny nepôjdu hore, nakoľko kontrakt, ktorý bol dlhodobo podpísaný s Ruskom, využívať Slovensko už nemôže," vysvetľuje Holjenčík.

Vývoj cien energií sa odvíja od burzových cien. Ceny na burze, za ktoré mohla krajina nakupovať za posledné roky výrazne vzrástla.

V rokoch 2018, 2019 a 2020 a 2021 boli ceny na úrovni 19 eur. Dnes sa pohybujú na úrovni 38-40 eur.

graf Foto: ÚRSO Nárast cien plynu na burzách.

Čo môže nastať?

Skutočnosť, že prepravný kontrakt medzi Ruskom a Ukrajinou končí, môže výrazne ovplyvniť cenu komodity.

Aké možnosti má Slovensko a ako jednotlivé rozhodnutia môžu ovplyvniť ceny energií sa dozviete v rozhovore s analytikom tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok