Za energie si čoskoro priplatíme. Liberáli kritizujú ministra financií, že zabudol na to, čo štát sľúbil chudobnejším

Od budúceho roka si priplatíme aj za energie. Vyššie ceny potravín idú totiž ruka v ruke s nárastom cien energií. Štát poskytne energopomoc iba najchudobnejším odoberateľom. Liberáli však kritizujú ministra financií, že pri vytváraní konsolidačného balíčka na tento bod zrejme pozabudli.

Adresná energopomoc nie je novinkou. Hovorí sa o nej už dlho. Jednou z možností je dotovať domácnosti do určitého objemu spotreby. Opozícia však tvrdí, že podpora najchudobnejších v ozdravnom balíčku chýba.

Kritika ministra z radov SaS

„Minister Ladislav Kamenický predstavil svoj balíček, v ktorom chce ľudí pripraviť o miliardy. Medzi výdavkami chýbala akákoľvek pomoc s cenami energií, pritom v nich sú obsiahnuté mnohé pomocné mechanizmy. Pokiaľ nebudú zachované, ceny energií môžu dramaticky rásť, a to pre všetkých na Slovensku vrátane, a najmä pre domácnosti,“ povedal poslanec Karol Galek (SaS).

„Konsolidácia je výsledkom koaličných rokovaní a mojím hlavným cieľom je hľadať všetky spôsoby, ako minimalizovať dopady vysokých cien energií na bežných ľudí s nízkymi príjmami,“ vyplýva zo stanoviska ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD) na sociálnej sieti Facebook.

Podľa odborníka to môže byť problém

„Pre ilustráciu, len za minulý rok stálo len dotovanie plynu pre domácnosti viac ako 1,2 miliardy eur. Štát pritom dotuje aj niektoré zložky, koncové ceny elektriny a tepla. V aktuálnom roku štát už vynaložil stovky miliónov eur na to, aby boli ceny energií pre domácnosti zmrazené na úrovni minulého roka. Domácnosti tak prakticky nepocítili energetickú krízu, zatiaľ čo v iných európskych krajinách bol nárast cien energií pomerne výrazný, aj keď už teraz sa ceny vracajú k niekdajšiemu normálu,“ vysvetlil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

Odborník upozorňuje, že keď energopomoc pre všetkých skončí, zvýšenie cien energií bude od budúceho roka takmer isté. Napríklad pri plyne o tretinu.

„V súčasnosti platia domácnosti za dodávku plynu cenu samotnej komodity 25 eur/MWh, to znamená, nárast z 25 na 37 je približne polovičný, ale samotný plyn netvorí plnú sumu. Je tam aj distribúcia, doprava, finálna cena teda nemusí stúpnuť o polovicu, nárast môže byť okolo tretiny. Približne s 33-percentným nárastom počíta aj vládny analytický inštitút,“ dodal Potočár.

Opozícia je ešte skeptickejšia

Elektrina môže pritom podľa opozície zdražieť ešte viac. Európska komisia totiž kritizuje zmluvu so Slovenskými elektrárňami, ktorú dohodli ešte prechádzajúce vlády Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora. Ak sa nepodarí uzavrieť nová, hrozí, že si poriadne priplatíme.

„Práve kvôli limitovaniu nárastu cien na budúci rok robí rezort hospodárstva všetko pre to, aby zabezpečil cenovo výhodný plyn z východu. Aj preto bude ministerka Denisa Saková v pondelok v Azerbajdžane opäť rokovať o dodávke plynu z tejto oblasti,“ vyplýva zo stanoviska ministerstva hospodárstva.

„Energetická kríza je na ústupe, no stále hrozí, že ak táto zmluva nebude, faktúry za elektrinu môžu vzrásť v priemere o 50 percent,“ dodáva Galek.

Dohoda je kľučom

„Pokiaľ sa tú dohodu podarí dotiahnuť a pretaviť do praxe ako v minulých rokoch, znamenalo by to, že elektrina pre domácnosti zdražie len mierne. Ak by dohoda nevyšla, napríklad pre nesúhlas EK, nárast cien elektrickej energie pre domácnosti by bol rádovo výraznejší,“ zhodnotil situáciu Potočár.

Štát uzavrel zmluvu so Slovenskými elektrárňami na minulý a tento rok. Dohodou zastropovali ceny energií pre domácnosti, a to vo výške 61,20 eura za megawatthodinu.

Následne však bol prijatý dodatok k memorandu, ktorý hovorí o predĺžení na tri roky s postupným nárastom ceny energií. Zmluvu v tom čase označil za dobrý krok aj vtedajší predseda strany Hlas Peter Pellegrini.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok