Rusko sa snaží ovplyvniť prezidentské voľby, tvrdia americké tajné služby. Využíva na to umelú inteligenciu

24.9.2024 07:26

Rusko vytvorilo viac obsahu s využitím umelej inteligencie na ovplyvnenie prezidentských volieb v USA ako ktorákoľvek iná zahraničná mocnosť, uviedol v pondelok podľa agentúry Reuters predstaviteľ amerických tajných služieb.

Russia_Putin168852027725.jpg
Foto: TASR/AP

Dezinformačný obsah z Moskvy „je v súlade so širším úsilím Ruska podporiť kandidatúru bývalého prezidenta Donalda Trumpa a očierniť viceprezidentku Kamalu Harrisovú spolu s celou Demokratickou stranou, a to aj prostredníctvom konšpiračných teórií,“ povedal agentúre Reuters pod podmienkou zachovania anonymity zdroj z úradu riaditeľa americkej Národnej spravodajskej služby (DNI) Avril Haines.

Snahy ovplyvniť voľby

Rusko je najaktívnejším zahraničným protivníkom, ktorý sa snaží ovplyvniť prezidentské voľby v USA, zatiaľ čo Čína sa viac zameriava na ovplyvňovanie menších volieb, uviedol začiatkom septembra vysokopostavený predstaviteľ amerických spravodajských služieb.

Americkí predstavitelia v máji pred senátnym výborom uviedli, že čoraz viac zahraničných aktérov vrátane neštátnych sa snaží ovplyvniť voľby v USA a Rusko, Čína alebo Irán, hoci sú najvýraznejšími, zďaleka nie sú jedinými.

Pozrite si archívnu reportáž o amerických kandidátoch zo 6. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok