Trump nevylučuje koniec politickej kariéry. Ak prehrá voľby, v roku 2028 už kandidovať neplánuje

Donald Trump vyhlásil, že ak prehrá v nadchádzajúcich novembrových prezidentských voľbách s Kamalou Harrisovou, neplánuje sa uchádzať o ďalšiu kandidatúru v roku 2028.

Donald Trump
Foto: TASR/AP

Trump pripúšťa svoj politický koniec

78-ročný exprezident USA a aktuálny kandidát na amerického prezidenta Donald Trump sa vyjadril, že jeho ďalšia politická budúcnosť závisí od výsledkov tohtoročného súboja. Informoval o tom portál BBC.

Po tom, čo bol v prezidentských voľbách trikrát za sebou republikánskym kandidátom, priznal, že jeho ďalšia kandidatúra po prípadnej prehre s demokratkou Kamalou Harrisovou nie je pravdepodobná.

„Nie, nebudem kandidovať... Myslím, že to bude koniec... Nepočítam s tou možnosťou,“ potvrdil v rozhovore pre americkú spoločnosť Sinclair. Dodal však, že verí, že bude v novembrových voľbách úspešný.

Americké zákony zakazujú prezidentom vykonávať funkciu viac ako dve funkčné obdobia, a tak sa neočakáva, že by Trump kandidoval aj v roku 2028 ani v tom prípade, že by tohtoročné voľby vyhral. Trumpovo priznanie možnej prehry je však prekvapivé, keďže v minulosti verejne pripúšťal túto možnosť len zriedka. Väčšinou sa snažil svojich priaznivcov motivovať optimistickými vyjadreniami a prejavmi, v ktorých sľuboval víťazstvo.

V prieskumoch má náskok Harrisová

V celoštátnych prieskumoch verejnej mienky, ktoré sleduje BBC, má Harrisová pred Trumpom náskok a podľa prieskumu, ktorý v nedeľu (22. 9.) zverejnila televízia CBS, vedie nad Trumpom v celoštátnom meradle v pomere 52 % ku 48 %.

V kľúčových tzv. „bojových štátoch“, kde sa očakáva, že výsledok bude tesný, vedie Harrisová s miernym náskokom 51 % ku 49 %. Tento výsledok predstavuje mierne zlepšenie oproti minulomesačným prieskumom, ktoré naznačovali rovnovážny stav medzi oboma kandidátmi.

Trump boduje v kľúčových oblastiach

Podľa najnovších prieskumov tiež vyšlo najavo, že 48 % registrovaných voličov vníma Harrisovú v pozitívnom svetle, čo predstavuje nárast v porovnaní s júlovými 32 percentami. Tento posun sa prirovnáva k skoku v popularite, ktorý zaznamenal prezident George W. Bush po útokoch z 11. septembra 2001.

Napriek tomu, že Harrisová vedie v národných prieskumoch, Trump si udržiava silnú podporu v niektorých kľúčových oblastiach, ktoré sú pre voličov dôležité (ekonomika, životné náklady a imigrácia), čo môže zavážiť pri konečnom výsledku volieb. Súboj o Biely dom tak môže byť ešte tesnejší, než sa očakáva.

Pozrite si rozhovor z 11. septembra 2024 o historickej debate Trumpa a Harrisovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok