Harrisová šokuje voličov: Mám zbraň. Ak sa ku mne niekto vláme, zastrelím ho

Demokratická kandidátka Kamala Harrisová počas debaty s voličmi v Michigane prekvapivo oznámila, že vlastní zbraň. So smiechom povedala, že ak by sa niekto vlámal do jej domu, zastrelila by ho. Informoval o tom denník New York Times.

Harrisová, USA
Foto: TASR/AP

Michigan je jedným zo štátov, kde budú nadchádzajúce prezidentské voľby napínavé do posledného hlasu, takže kandidáti značnú časť síl musia preniesť do debaty. Najnovšie sa ukázala a prekvapila svojím výrokom aj demokratka Kamala Harrisová, píše CNN Prima News.

Viceprezidentka sa zúčastnila debaty s moderátorkou Oprah Winfreyovou, vysielali ju na internete. Počas podujatia mali diváci tiež možnosť klásť Harrisovej otázky.

Nečakané priznanie Harrisovej

V publiku zaznela otázka ohľadom držby zbraní. Demokrati sú v tejto otázke vo všeobecnosti zdržanlivejší a Harrisová v minulosti opakovane vyzývala na rôzne obmedzenia predaja. Jej výrok každého prekvapil, najmä po reakcii jednej matky, ktorá pri streľbe prišla o dieťa. Prezidentskú kanditátku prosila, aby otázku držby zbraní začala riešiť.

Moderátor sa následne spýtal, aký postoj k vlastníctvu zbraní zastáva samotná Harrisová. Viceprezidentka prekvapila priznaním, že jednu má doma. A nečakane dodala, že je pripravená ju použiť.

"Aj ja vlastním zbraň. Ak sa mi niekto vláme do domu, zastrelím ho," povedala demokratka.

"Asi som to nemala hovoriť. Môj tím sa tým bude zaoberať neskôr," dodala s úsmevom.

Vyhlásenie od všeobecne zdržanlivej kandidátky ľudí prekvapilo. Ukázala, že jej strana sa čoraz viac vyrovnáva s kultúrou zbraní v krajine, aj keď vedie kampaň proti jej nebezpečenstvu, analyzoval denník The New York Times.

Aký má názor na zbrane?

Na stránke Sky News sa píše, že Harrisová sa krátko pred voľbami zjavne snaží zapôsobiť na voličov, ktorí súhlasia s právom vlastniť zbrane.

Kandidátka z Michiganu uviedla, že nie je proti všeobecnému zrušeniu práv na zbrane. Na druhej strane však dodala, že je za federálny zákaz útočných pušiek, ktoré sa v USA často používajú pri masových útokoch.

Harrisovej súper, republikán Donald Trump, je veľkým zástancom práv na zbrane. V minulosti povedal, že za masové streľby nemôžu zbrane, ale duševné poruchy ľudí. Povedal, že ak vyhrá voľby, nezavedie žiadne nové obmedzenia týkajúce sa zbraní. Informovala o tom webová stránka ABC News.

Pozrite si reportáž o tom, ako Harrisová vystúpila v Michigane.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok