Ministri zahraničných vecí sa stretli v New Yorku. Blanár rokoval o podpore západného Balkánu aj Ukrajiny

včera 22:14

V rámci pracovného programu 79. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku v pondelok rokoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár s partnermi neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu.

Blanár
Foto: Ministerstvo zahraničných vecí SR

Vystúpil tiež na stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta vo formáte G7+. Hlavnou témou bola podpora energetického sektora Ukrajiny.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí

Ministri zahraničných vecí Slovenska, Českej republiky, Grécka, Chorvátska, Rakúska, Slovinska, Talianska a kandidáti na vstup do Európskej únie zo západobalkánskeho regiónu diskutovali o aktuálnej situácii, podpore a možnostiach oživenia procesu európskej integrácie štátov západného Balkánu.

Šéf slovenskej diplomacie ubezpečil, že SR bude naďalej podporovať iniciatívy, ktoré zintenzívnia spoluprácu so západobalkánskymi štátmi a prispejú k urýchleniu ich integrácie do Únie, na ktorú čakajú už dve desaťročia.

„Našou úlohou je udržať agendu rozširovania na popredných miestach priorít Európskej únie a pokračovať v integrácii štátov západného Balkánu, ponúknuť im skutočnú perspektívu členstva v EÚ,“ vyhlásil Blanár s tým, že partneri sa zhodli na potrebe pokračovať v integračnej podpore

Aj vďaka štátom Priateľov západného Balkánu sa podarilo úspešne posunúť Bosnu a Hercegovinu o krok bližšie a v marci rozhodli lídri EÚ o otvorení jej prístupových rokovaní.

Finančný mechanizmus EÚ sa schválil

Minister zahraničných vecí zároveň vyzdvihol schválený finančný mechanizmus EÚ nového ekonomického plánu pre štáty západného Balkánu v objeme šesť miliárd eur.

Podľa jeho slov je však dôležité, aby tieto krajiny napĺňali predvstupové podmienky a pracovali na vnútropolitickej podpore.

Z iniciatívy Talianska, predsedníckej krajiny G7, a Spojených štátov amerických sa dnes uskutočnilo zasadnutie štátov G7+ venované pomoci Ukrajine v energetickej oblasti. Nový minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrii Sybiha‎ priblížil, v akej situácii sa Ukrajina v súčasnosti nachádza z hľadiska potreby elektrickej energie.

Humanitárna pomoc pre Ukrajinu

Šéf slovenskej diplomacie na rokovaní deklaroval ochotu SR v humanitárnej pomoci a rozvoji ďalších spoločných projektov, ktoré si slovenská vláda a vláda Ukrajiny odsúhlasili už na druhom spoločnom zasadnutí v apríli 2024 prioritne v zmysle rozšírenia kapacity prepojenia elektrických sústav medzi obomi štátmi.

Minister zároveň informoval partnerov, že 7. októbra 2024 sa uskutoční už tretie spoločné zasadnutie, na ktorom SR a Ukrajina vyhodnotia spoluprácu a budú sa zaoberať aktuálnou situáciou u našich východných susedov.

"Od začiatku roka sme dodnes na základe komerčných dodávok dodali Ukrajine v núdzovom režime viac ako 50 gigawatthodín elektrickej energie a v súčasnosti dodávame taktiež takmer 10 % celkovej spotreby nafty na Ukrajine z rafinérie Slovnaft," informoval minister Blanár a potvrdil, že Slovensko pomôže ukrajinským obyvateľom aj pri zazimovaní v rámci humanitárnych dodávok tak, ako tomu bolo predchádzajúce dva roky.

Zahraničná cesta ministra

Minister zahraničných vecí a európskych zahraničných vecí SR Juraj Blanár pokračuje v pondelkovom programe stretnutím so zástupcami amerických židovských organizácií, pracovným obedom Svetového ekonomického fóra a v závere dňa sa zúčastní na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ.

Pozrite si tlačovú besedu Petra Pellegriniho z USA, kde sa vyjadril aj o aktuálnej situácii v politike na Slovensku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok