Viac ako tisíc zranených, stúpa aj počet mŕtvych. Izrael vykonáva v Libanone vzdušné údery

dnes 17:17 , Aktualizované: dnes 18:39

Počet obetí po izraelských vzdušných úderoch na juh Libanonu stúpol na 274 a ďalších 1024 utrpelo zranenia. Uviedol to libanonský minister zdravotníctva, podľa ktorého je medzi mŕtvymi tiež 21 detí a 31 žien.

Libanon
Foto: TASR/AP

Nálety na východ Libanonu

Izrael v pondelok uskutočnil nové nálety na východe Libanonu iba niekoľko hodín po smrtiacich útokoch na juhu a východe krajiny. Informuje o tom agentúra AFP .

"Nepriateľské nálety sa zamerali na horské (oblasti)" v okrese Baalbek a na niekoľko miest a dedín, ozrejmila libanonská agentúra NNA.

Nemenovaný libanonský predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že počet obetí pondelkových izraelských útokov bol najvyšší za jediný deň na libanonskom území od konca krvavej občianskej vojny v rokoch 1975-1990.

Pokračovanie v ostreľovaní Libanonu

Hovorca izraelskej armády dnes ráno uviedol, že Izrael pokračuje v ostreľovaní cieľov v južnom Libanone, odkiaľ Iránom podporované hnutie Hizballáh ostreľuje židovský štát raketami. Zároveň vyzval civilistov, aby opustili budovy, v ktorých Hizballáh skladuje zbrane.

Popoludní izraelská armáda uviedla, že po približne troch stovkách úderov v južnom Libanone rozšíri nálety na sklady zbraní Hizballáhu v údolí Bikáa pri východnej libanonskej hranici, a vyzvala civilistov, aby sa okamžite evakuovali z oblastí v blízkosti týchto objektov.

Neskôr spresnila, že zasiahla približne 800 cieľov napojených na Hizballáh na juhu a východe krajiny.

"Medzi zasiahnutými cieľmi boli budovy, v ktorých Hizballáh ukrýval rakety, rakety, odpaľovacie zariadenia, bezpilotné lietadlá a inú teroristickú infraštruktúru," uviedla armáda vo svojom zatiaľ poslednom vyhlásení.

Varovanie a vysťahovanie obyvateľov

Hovorca armády Daniel Hagari povedal ľuďom žijúcim v domoch, kde podľa neho Hizballáh pripravuje odpálenie rakiet cez južnú hranicu, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti okamžite odsťahovali.

Obyvatelia južného Libanonu dostali v pondelok ráno telefonát z libanonského čísla, v ktorom ich podľa agentúry Reuters varovali, aby sa od akýchkoľvek pozícií Hizballáhu vzdialili najmenej na jeden kilometer.

Libanonské ministerstvo školstva dnes uviedlo, že školy budú dnes a v utorok zatvorené na juhu, východe a v okolí Bejrútu, kde prebiehajú údery. Libanonské ministerstvo vnútra uviedlo, že mnohé z týchto škôl budú teraz slúžiť ako dočasné prístrešky pre ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoje domovy.

Veľké výbuchy v južnom Libanone

Na sociálnych sieťach sa šíria videá veľkých výbuchov v južnom Libanone, kde Izrael podniká letecké útoky proti Hizballáhu. Na otázku novinárov, či Izrael podnikne pozemnú operáciu v Libanone, hovorca izraelskej armády Hagari podľa BBC odpovedal, že Izrael "urobí všetko, čo bude potrebné", aby zabezpečil návrat evakuovaných obyvateľov severného Izraela do ich domovov.

Podľa armády sa na úderoch zúčastnili desiatky stíhačiek zo všetkých letiek izraelského letectva.

Galant uviedol, že o situácii rokoval so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. "Poskytol som mu hodnotenie hrozby zo strany Hizballáhu a informoval som ho o operáciách izraelskej armády zameraných na zníženie schopnosti Hizballáhu útočiť na izraelských civilistov," povedal Galant pre televíznu stanicu X.

"Diskutovali sme aj o situácii v širšom regióne a o hrozbách zo strany Iránu a jeho zástupcov," dodal.

Pozrite si archívnu reportáž z 21. septembra 2024 o útoku Izraela na Libanon.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok