Hizballáh vypálil na Izrael stovku striel. Útokov pribúda, hnutie hovorí o odvete za explózie pagerov a vysielačiek

Libanonské hnutie Hizballáh v nedeľu skoro ráno vypálilo na sever Izraela vyše sto striel, niektoré dopadli až k mestu Haifa, informujú miestne médiá s odvolaním sa na izraelskú armádu.

izrael libanon nalet
Foto: TASR/AP

Traja ľudia utrpeli ľahké a stredne ťažké zranenia. Izraelská armáda streľbu opätuje a cieli na pozície Hizballáhu na juhu Libanonu.

Na severe Izraela zasahujú hasiči, ktorí sa snažia uhasiť požiare spôsobené útokom, dodali úrady. Izraelská armáda tiež uviedla, že útoky boli okrem vojenských cieľov zamerané aj na civilné oblasti, čo môže znamenať ešte väčšiu eskaláciu konfliktu.

Záchranári ošetrili na severe krajiny niekoľko ľudí, ktorých zrejme zranili úlomky z rakiet. Bezprostredne však nehlásia žiadne obete. 

Izraelské úrady následne nariadili pri hraniciach s Libanonom zatvorenie všetkých škôl a ďalších vzdelávacích inštitúcií minimálne do pondelka večera. Vyzvali zároveň ľudí, aby v tejto oblasti obmedzili pohyb vonku a zhromažďovanie sa.

Stovka striel

Cezhraničné útoky medzi izraelskou armádou, ktoré trvajú od októbra a v poslednom týždni výrazne zosilneli, pokračovali aj v noci. Krátko po šiestej hodine miestneho času (5.00 h SELČ), bola z južného Libanonu odpálená asi stovka striel. Väčšinu zachytila protiraketová obrana, niektoré ale podľa armády dopadli až blízko Haify. Hizballáh podľa serveru The Times of Israel (ToI) uviedol, že cielil na zariadenie izraelskej štátnej zbrojárskej firmy Rafael.

Hizballáh podľa ToI oznámil, že streľba je odvetou za explózie pagerov a vysielačiek z tohto týždňa v Bejrúte a na ďalších miestach v Libanone, ktoré zabili štyri desiatky ľudí, vrátane dvoch detí, a niekoľko tisíc ďalších osôb zranili. Väčšina mŕtvych aj zranených boli zrejme členovia Hizballáhu. Hnutie aj libanonská vláda akciu pričítali Izraelu, ten sa k veci nevyjadril.

Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom

Explózia komunikačných zariadení ďalej vyostrila dlhoročný konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom, ktorý eskaloval vlani v októbri po útoku Hamasu na Izrael. Hizballáh je spojencom Hamasu a Iránu. Odvtedy sa izraelská armáda a Hizballáh denne ostreľujú cez izraelsko-libanonskú hranicu, čo si vyžiadalo životy najmenej 26 civilistov a 22 vojakov na izraelskej strane a viac ako päťsto členov Hizballáhu a desiatok civilistov na libanonskej strane.

V piatok popoludní Hizballáh vypálil z južného Libanonu na ciele v severnom Izraeli na 150 rakiet a Izrael okrem iného zasiahol dom na predmestí Bejrútu, kde zabil podľa libanonskej vlády najmenej 37 ľudí vrátane siedmich žien a troch detí mladších ako 11 rokov a ďalších sedem desiatok ľudí zranil. Medzi mŕtvymi je aj 16 členov Hizballáhu, vrátane dvoch vysokopostavených veliteľov, ktorí boli podľa izraelskej armády cieľom tohto leteckého úderu.

Pozrite si reportáž z 21. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok