V Rusku pred ministerstvom protestovali matky a manželky vojakov. Požadovali ich návrat domov, skončili v putách

dnes 17:33

Matky a družky vojakov, ktorých nasadili na ukrajinský front v rámci čiastočnej mobilizácie, od ministra obrany žiadali, aby sa mohli vrátiť domov. Protest prerušil zásah polície.

ruská matka.jpg
Foto: TASR/AP/Tony Hicks

Manželky a matky ruských vojakov nasadených v bojoch na Ukrajine sa v sobotu pri sídle ministerstva obrany dožadovali ich demobilizácie a stretnutia s ministrom obrany Andrejom Belousovom. Informoval o tom internetový portál televízie Nastojaščeje vremja.

Akcia sa konala na druhé výročie čiastočnej mobilizácie, ktorú v reakcii na neúspechy na bojisku vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Pred ministerstvo prišlo asi 20 ľudí, medzi nimi aktivistky z hnutia Cesta domov, ktoré združuje príbuzných mobilizovaných vojakov. Podľa ľudskoprávneho projektu OVD-Info sa za nimi ale neskôr vydala skupina neznámych osôb a dostali sa so ženami do slovnej potýčky. Zrejme išlo o členov jedného provládneho hnutia.

Jeden z mužov zblízka na mobilný telefón nakrúcal istú účastníčku zhromaždenia a keď telefón od seba odstrčila, predstavil sa ako člen polície a oznámil jej, že sa dopustila krádeže. Následne bola zadržaná a odvedená do policajnej dodávky. Čoskoro ju ale zase pustili.

Zatýkali aj novinárov

Ešte pred začiatkom zhromaždenia polícia prechodne zadržala dvoch novinárov nezávislého portálu Sota.vision. Podľa OVD-Info ich policajti upozornili, že o zhromaždeniach príbuzných mobilizovaných by nemali informovať.

Matky a manželky vojakov pôvodne plánovali zostať pred ministerstvom cez noc na dnes, večer ich ale začala zatýkať polícia a odviedla desať žien.

Agentúra Reuters v minulosti o podobných protestoch napísala, že sú pre ruský režim citlivé, aj keď sa konajú len málokedy. Kremeľ vojnu proti Ukrajine verejne prezentuje ako niečo, čo má drvivú podporu Rusov.

Pozrite si reportáž o zvyšovaní výroby dronov v Rusku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok