Útočisko a nová budúcnosť. V srbskom Belehrade po ruskej invázii na Ukrajinu vzniklo malé Rusko

dnes 05:45

Ruský profesionálny krasokorčuliar Vadim Morus sa jedného parného letného rána preháňa na vonkajšom okruhu v srbskom hlavnom meste Belehrade. Začína sa tu cítiť ako doma, aj keď pochádza z 1600 kilometrov vzdialenej Moskvy, píše agentúra Reuters.

Belehrad Srbsko
Foto: X/Travel Planner

Vybrali si Belehrad

Z Ruska utiekol so svojou snúbenicou v roku 2022 spolu s desaťtisícami ďalších ľudí, ktorí prišli do Srbska po ruskej invázii na Ukrajinu. Ušli dlhú cestu a mnoho z nich si vybralo Belehrad vďaka jeho odvekým kultúrnym a náboženským väzbám na Moskvu.

"V Srbsku je málo krasokorčuliarov, ktorí môžu trénovať ostatných, preto mám veľa študentov zo Srbska," hovorí dvadsaťštyriročný Morus. Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vytvorili Rusi, utekajúci pred konfliktom, odvodmi, alebo režimom prezidenta Vladimira Putina v Srbsku živú komunitu, ako vyplýva z rozhovorov s dvoma desiatkami prisťahovalcov a miestnymi úradníkmi.

Aj keď je súčasný počet utečených Rusov v Srbsku menší ako napríklad v Nemecku, je ich prítomnosť v skoro dvojmiliónovom Belehrade poznať. Vlastnia tu kluby, škôlky a niektorí pracujú ako lekári. Kupujú jedlo v ruských obchodoch, ruské hudobné skupiny, speváci a zabávači vystupujú v ruských kluboch a ruskí umelci vystavujú svoje diela v ruských galériách.

Vybudovali si živobytie

Medzi februárom 2022 a polovicou roka 2023 sa k dočasnému pobytu v Srbsku prihlásilo viac ako 30 000 Rusov, ako ukazujú najnovšie údaje srbského ministerstva vnútra. Úradníci síce neposkytli údaje za porovnateľné predchádzajúce obdobie, uviedli ale, že čísla predstavujú prudký nárast.

Po príchode do krajiny Rusi podľa srbského obchodného registra založili 11 081 podnikov naprieč rôznymi odvetviami, od internetových služieb cez pohostinstvo až po športové školy.

Štyridsaťdvaročný Viktor, veterinár z Petrohradu, ušiel pred ruskou mobilizáciou na jeseň 2022. Bez potrebnej kvalifikácie pracuje v Belehrade ako údržbár pre výlučne ruskú klientelu. "Opravujem vodoinštalácie, elektroinštalácie, okná a dokonca vyrábam aj nábytok. Srbských zákazníkov veľmi nepotrebujem," hovorí Viktor, ktorý nechce uvádzať svoje celé meno kvôli obave o bezpečnosť svojej rodiny v Rusku.

Aké sú vzťahy Srbska a Ruska

Vzťahy medzi Srbskom a Ruskom majú stáročia dlhú históriu a dodnes sú priateľské, hoci sa Srbsko tiež snaží vstúpiť do Európskej únie, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu.

Po prvej svetovej vojne utiekli za občianskej vojny pred boľševikov tisíce Rusov v rámci takzvanej bielej ruskej emigrácie do novovzniknutého Kráľovstva Srbov, Chorvátov a Slovincov, napriek tomu majú mnohí ťažkosti so začlenením do spoločnosti a radšej sa združujú spolu s ostatnými do ruskej komunity - malého Ruska - v srbskej metropole.

Mnoho Srbov paradoxne podporuje Putina a nezdieľa názory tých, ktorí ušli. "Prepojenie s ruskou kultúrou je príliš silné na to, aby sa prvá generácia ruských emigrantov vôbec chcela zaradiť do spoločnosti, v ktorej sa ocitla, či už ide o spoločnosť srbskú alebo západnú," hovorí belehradský politológ Aleksandar Djokić.

Korčuliar Morus sa zdráhal spresniť dôvody, prečo opustil Rusko. "Odišli sme z ideologických dôvodov. Pár dní po 24. februári sme sa snažili pochopiť, čo sa vlastne deje, a potom sme sa rozhodli odísť," hovorí namiesto neho snúbenica Alexandra Maškanovová.

Pozrite si reportáž o tom, že Vladimir Putin desaťnásobne zvýši výrobu dronov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok