Ukrajinský útok zničil až trojmesačnú zásobu ruskej munície. Sklad mal vedieť odolať aj jadrovým výbuchom

včera 20:25

Ukrajinský útok zasiahol jeden z doposiaľ najvýznamnejších ruských muničných skladov. Rusko mohlo prísť až o 30 000 ton munície.

dronový útok.jpg
Foto: X/Nexta

V noci z 18. na 19. septembra uskutočnila Ukrajina dronový útok na doposiaľ zrejme najväčší ruský vojnový sklad, pričom zničila zásoby munície, ktoré mali Rusku vydržať dva až tri mesiace. Cieľom útoku bol rozsiahly areál v ruskej Tverskej oblasti, otvorený v roku 2018 a údajne postavený tak, aby odolal aj jadrovému výbuchu. Informuje o tom portál Kyiv Independent na základe správy estónskej inteligencie.

Podľa estónskeho plukovníka Antsa Kiviselga, vedúceho spravodajského centra estónskych obranných síl, útok poškodil zásadné ruské zásoby munície.

Kiviselg svoje hodnotenie prezentoval na tlačovej konferencii estónskeho ministerstva obrany 20. septembra. Podľa neho bola časť munície umiestnená mimo ochranných bunkrov, čo umožnilo dronovému útoku spôsobiť reťazovú explóziu a zničiť približne 30 000 ton munície.

Následky by sa mohli prejaviť už čoskoro

„Pri priemernom tempe vojenských akcií Rusko vystrelí približne 10 000 nábojov týždenne. To znamená, že útok spôsobil stratu munície postačujúcu na dva až tri mesiace,“ uviedol Kiviselg.

Arzenál, na ktorý bol útok vedený, údajne obsahoval balistické rakety vrátane systémov Iskander, protilietadlové rakety, delostreleckú muníciu a riadené bomby KAB.

Kiviselg sa domnieva, že dopad tejto straty sa prejaví na bojisku v najbližších týždňoch.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj už začiatkom septembra pre CNN uviedol, že ruské sily majú v súčasnosti výraznú prevahu v počte vystreleného streliva – Rusko odpaľuje muníciu v pomere 2:1 až 2,5:1 v prospech ruských jednotiek.

Pozrite si reportáž o nedávnych útokoch Ukrajiny na moskovskú oblasť:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok