Izrael zaútočil na školu v Gaze, cielil na Hamas. V budove sa ukrývali Palestínčania, hlásia obete

21.9.2024 12:37 , Aktualizované: 21.9.2024 16:17

Najmenej 17 ľudí zahynulo dnes pri izraelskom útoku na budovy školy v meste Gaza, v ktorej sa ukrývali Palestínčania vysídlení v Pásme Gazy kvôli vojne. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na palestínsku civilnú obranu.

Izraelská armáda pred tým uviedla, že cieľom bolo veliteľské stanovište palestínskeho hnutia Hamas v budove bývalej školy.

Izraelská armáda podľa serveru The Times of Israel (ToI) uviedla, že školu, ktorá bola cieľom jej úderu v meste Gaza, využíval Hamas na útoky proti izraelským vojakom.

Vojna trvá takmer rok

Izrael počas vojny v Pásme Gazy, ktorá trvá už takmer rok, bombardoval desiatky škôl a ďalších budov, kam utekajú civilisti pred bojmi. Cieľom úderov boli aj nemocnice. Izraelská armáda to odôvodňuje tým, že budovy podľa nej využívajú ozbrojenci z Hamasu. Pri týchto útokoch ale zomiera mnoho civilistov.

Vojna v Pásme Gazy sa začala vlani 7. októbra útokom Hamasu na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších 251 osôb uniesli do Gazy ako rukojemníkov. Stovka unesených zostáva v zajatí, z toho najmenej tri desiatky už nežijú.

Odvetná ofenzíva Izraela v Pásme Gazy si od októbra vyžiadala najmenej 41 391 životov z radov Palestínčanov, väčšinou tiež civilistov, a vyše 95 760 Palestínčanov bolo kvôli bojom a masívnemu bombardovaniu zranených, uviedli v sobotu palestínske úrady ovládané Hamasom.

Pozrite si reportáž k téme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok