Akademici a móda? Vedenie univerzity v Košiciach si oblieklo nové taláre, výšivky majú skrytý význam

Akademici a móda? Áno, hoci nejde o trendy. Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach slávnostne otvorili nový akademický rok. Jej vedenie si pri tejto príležitosti prvýkrát po 27 rokoch oblieklo nové taláre.

Nový dizajn

Takto vyzerali taláre rektora a prorektorov, ktoré pri slávnostných príležitostiach nosili doteraz. Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika si po takmer 30 rokoch povedali, že je čas na zmenu.

Na novom dizajne akademických odevov pracovala päťčlenná komisia zložená z členov vedenia univerzity, katedry histórie a módnej návrhárky.

Hlavnou požiadavkou rektora univerzity bolo, aby jeho talár nezdobila prírodná, ale umelá kožušina. S výsledkom je spokojný.

„Naša módna dizajnérka urobila neuveriteľne zázračný kus práce,“ povedal rektor UPJŠ v Košiciach Daniel Pella.

Výšivky s významom

Návrhárka Louisa Dvorak pamätala aj na praktickú stránku. Na nových talároch preto tentoraz nechýbajú vrecká. 

„Cítim sa v tom veľmi dobre. Je to urobené v symbolike univerzity a mesta Košice, samozrejme už sú použité nové materiály,“ uviedla prorektorka pre medzinárodné vzťahy UPJŠ Slávka Tomaščíková.

Taláre sú celé červené so zlatými výšivkami. Plamenný ovál symbolizuje jezuitskú tradíciu univerzitného vzdelávania. 

„Druhým symbolom je Anjouska ľalia, ktorá bola udelená erbu mesta Košice od Ľudovíta z Anjou,“ vysvetlila hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová.

Univerzita si tento rok pripomína 65. výročie svojho založenia. V aktuálnom akademickom roku sa tam vzdeláva vyše 7-tisíc študentov z takmer 70 krajín celého sveta.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok