Vidíme čoraz menej oblohy, varujú vedci. Muskove satelity predstavujú existenčnú hrozbu pre astronómiu

Holandskí vedci upozorňujú, že nová generácia Starlink satelitov výrazne narúša astronomické pozorovania, čo môže ohroziť vedecký výskum vesmíru. Výrazné elektromagnetické rušenie z týchto satelitov komplikuje prácu rádioteleskopov a bráni pokroku v oblasti astronómie.

Elon Musk
Foto: TASR/AP

Vedci vidia čoraz menej oblohy

Satelity Elona Muska poskytujú širokopásmový internet po celom svete. Avšak nedávne vedecké výskumy naznačujú, že táto technológia má vážne negatívne dopady na astronómiu. Informoval o tom portál CNN Prima News.

Holandskí vedci upozorňujú, že rádiové vlny spôsobené satelitmi Starlink výrazne komplikujú prácu rádioteleskopov, dokonca viac, ako to bolo pri predošlých satelitoch. Rádiové vlny vysielané satelitmi Starlink sú totiž 32-krát silnejšie, ako to bolo pri satelitoch predošlých generácií. Podľa Inštitútu pre rádioastronómiu ASTRON môže dôjsť k takzvanému „oslepeniu“ rádioteleskopov, čo predstavuje podľa vedcov existenčnú hrozbu pre budúcnosť astronómie.

Satelity Starlink, ktoré obiehajú Zem vo výške približne 550 kilometrov, narúšajú schopnosť vedcov pozorovať vzdialené galaxie, čierne diery a exoplanéty.

„Vždy, keď sa na obežnú dráhu dostane viac takýchto zariadení s vysokou úrovňou emisií, vidíme čoraz menej oblohy,“ varuje Jessica Dempseyová, riaditeľka inštitútu ASTRON.

Vedci požadujú prísnejšie regulácie

Sieť satelitov Starlink od spoločnosti SpaceX je momentálne najväčšou sieťou satelitov na obežnej dráhe Zeme, so 6 402 aktívnymi satelitmi. Na porovnanie, hlavný konkurent OneWeb ich má menej ako tisíc. Do roku 2030 by sa počet satelitov na obežnej dráhe mohol vyšplhať na viac než 100-tisíc, čo výrazne zvýši riziko narušenia vedeckých pozorovaní.

Vedci preto upozorňujú, že prevádzka satelitov sa musí viac regulovať, aby sa predišlo ohrozeniu vedeckého výskumu vesmíru.

Pozrite si reportáž z 12. septembra 2024 o prvom komerčnom výstupe do vesmíru.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok