Americký miliardár Isaacman prepísal históriu. Stal sa prvým neprofesionálnym astronautom vo voľnom vesmíre

12.9.2024 13:26

Americký miliardár Jared Isaacman sa vo štvrtok (12. 9.) stal prvým neprofesionálnym astronautom v histórii, ktorý vystúpil do voľného vesmíru. Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX letela rýchlosťou viac ako 25 000 kilometrov za hodinu vo výške približne 730 kilometrov nad Zemou.

Krátko po ňom ho v priestore mimo lode vystriedala špecialistka SpaceX Sarah Gillisová, načo sa obaja astronauti bezpečne vrátili do lode.

Riskantná operácia, ktorú SpaceX vysielala naživo vrátane záberov z modulu, sa oficiálne začala prípravou skafandrov štyroch členov posádky o 12:12 SELČ. Poklop kozmickej lode sa prvýkrát otvoril približne o 38 minút neskôr za búrlivého potlesku z riadiaceho centra na Zemi.

Špeciálna konštrukcia Skywalker

Štyridsaťjedenročný Isaacman následne preliezol úzkym otvorom lode, ku ktorej ho pútalo 3,5 metra dlhé lano. Loď však plne neopustil. Kým vykonával množstvo jednoduchých testov mobility, pridržiaval sa jej aspoň jednou rukou alebo nohou. Uľahčila mu to špeciálna konštrukcia pripomínajúca zábradlie, pomenovaná Skywalker. Po niekoľkých minútach ho vystriedala 30-ročná technička Gillisová.

„Doma nás čaká ešte veľa práce, ale odtiaľto Zem rozhodne vyzerá ako dokonalý svet,“ povedal Isaacman, zatiaľ čo sa jeho loď neuveriteľnou rýchlosťou rútila nad našou planétou.

Na palube s profesionálmi

Výstupy do voľného priestoru podľa plánu trvali len asi 30 minút, no postupy na jeho prípravu a bezpečné dokončenie zaberú asi dve hodiny. Cieľom bolo okrem iného otestovať nové skafandre SpaceX a prácu so špeciálne upraveným modulom.

Crew Dragon nemá pretlakovú komoru, historickému výstupu preto predchádzalo odtlakovanie celej kabíny. Vesmírne vzduchoprázdno preto zažili všetci štyria členovia posádky. Na palube sú okrem Gillisovej a Isaacmana ešte Scott Poteet, pilot s 20-ročnou skúsenosťou z amerického letectva, a Anna Menonová, špecialistka SpaceX.

Historicky najdlhšia cesta

Misia Polaris Dawn po odkladoch kvôli zlému počasiu odštartovala v utorok dopoludnia z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Odvtedy dosiahla vzdialenosť až 1 400 kilometrov od Zeme, čo je najdlhšia cesta, ktorú akákoľvek posádka podnikla za posledných viac ako 50 rokov. Ďalej sa od Zeme naposledy vypravili astronauti amerického programu Apollo v roku 1972.

Vesmírna loď potom začala klesať, načo sa pre dnešný výstup ustálila vo výške vyše 700 kilometrov. Komerčný výstup do vesmíru bol hlavnou náplňou šesťdňového letu.

Najriskantnejšia misia

Agentúra Reuters dnešnú operáciu označila za zatiaľ najriskantnejšiu misiu SpaceX, ktorá sa snaží posúvať hranice komerčných vesmírnych letov. Firma amerického podnikateľa Elona Muska momentálne pravidelne v rámci zmluvy s americkými úradmi dopravuje astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a vyvíja obrovský dopravný systém Starship pre plánovanú pilotovanú misiu na Mesiac a neskôr prvý let na Mars.

Isaacman, pilot a zakladateľ spoločnosti Shift4 zaoberajúcej sa elektronickými platbami, misiu Polaris Dawn čiastočne financuje. Do vesmíru sa pozrel už v roku 2021. Vtedajšia misia nazývaná Inspiration4, rovnako pod hlavičkou SpaceX, sa stala prvou výpravou do kozmu bez účasti profesionálneho astronauta.

Témy: SpaceX vesmír let
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok