Zem na dosah, návrat v nedohľadne. Astronauti čelia predĺženému pobytu, ako využijú pol roka čakania vo vesmíre?

27.8.2024 05:45

Vo vesmíre mali stráviť len týždeň, ich pobyt sa nečakane predĺžil, a domov sa vrátia až v roku 2025. Ako si astronauti krátia čas, a ako sa vysporiadali s tým, že si so sebou nezbalili osobné veci?

astronauti Wilmore ISS
Foto: Profimedia

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová, ktorí pôvodne plánovali stráviť na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) len týždeň, tam teraz zostanú až do začiatku roka 2025.

Dôvodom ich neplánovaného predĺženia pobytu sú problémy s ich kozmickou loďou Starliner, ktorú vyrobila spoločnosť Boeing.

Na návrat domov im NASA dovolila využiť kapsulu Crew Dragon od konkurenčnej firmy SpaceX. Na odchod späť na Zem ale musia počkať.

Ako ich pobyt na vesmírnej stanici vyzerá, a ako tam trávia svoj voľný čas, priblížil americký spravodajský portál CNN.

Sú len hostia

Williamsová a Wilmore nie sú súčasťou aktuálnej posádky Expedície 71, medzinárodnej posádky siedmich astronautov slúžiacich ako oficiálny personál vesmírnej stanice.

Napriek tomu NASA uviedla, že sa bez problémov integrovali do skupiny a prevzali každodenné úlohy na palube laboratória na obežnej dráhe.

Teraz sa však očakáva, že Williamsová a Wilmore sa stanú členmi expedičnej posádky na plný úväzok – a pridajú sa tak k astronautom Crew-9 spoločnosti SpaceX, ktorí by mali vyraziť na svoju misiu už 24. septembra.

Pozrite si reportáž o predĺženom pobyte astronautov na vesmírnej stanici:

Ako si skrátia čas?

V rámci Crew-9 a formálnej expedície sa Williamsová a Wilmore ujmú typických úloh posádky, ako je vykonávanie výstupov do vesmíru mimo vesmírnej stanice, údržba laboratória na obežnej dráhe a vykonávanie prísneho harmonogramu vedeckých experimentov.

Astronauti už prepadli nejakej-tej každodennej práci. Nedávne aktualizácie od NASA uviedli, že Williamsová a Wilmore využili svoj doterajší čas na údržbu vesmírnej stanice, kontrolu hardvéru, organizáciu nákladu, vykonávanie kontrol na Starliner a pomoc pri vedeckých experimentoch a technologických demonštráciách.

Nezbalili si kufor

Williamsová a Wilmore, ktorí odleteli na vesmírnu stanicu bez svojich osobných vecí, budú musieť počkať na svoj návrat ešte niekoľko mesiacov, pričom sa budú musieť prispôsobiť novej realite každodenného života na obežnej dráhe.

NASA zatiaľ ubezpečuje, že zásoby jedla a vody na stanici sú dostatočné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok