Namiesto pár dní ostanú vo vesmíre niekoľko mesiacov. Návrat dvojice astronautov sa odkladá na budúci rok

24.8.2024 19:45 , Aktualizované: 24.8.2024 22:45

Dvojica astronautov, ktorá v júni odletela na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) kozmickou loďou StarLiner, sa vráti na Zem až na budúci rok loďou Crew Dragon. Oznámil to v sobotu americký Národný úrad pre letectvo a vesmír NASA. Podľa neho by spiatočný let lodí Starliner nebol dostatočne bezpečný.

Loď Starliner, ktorú vyrobila spoločnosť Boeing, ohlásila pri konečnej fáze svojho prvého letu únik paliva a zlyhanie niekoľkých navádzacích dýz. Astronautov tak späť dopraví zariadenie konkurenta Boeingu, firmy SpaceX.

Návrat vo februári

Astronauti Barry Wilmore a Sunita Williamsová teda budú na ISS výrazne dlhšie, ako sa očakávalo. Podľa pôvodných plánov mali vo vesmíre zostať len niekoľko dní a vrátiť sa na Zem v polovici júna. Spiatočný let kozmickej lode Crew Dragon je podľa skorších informácií NASA naplánovaný na február.

"NASA rozhodla, že sa Butch a Suni vrátia s posádkou Crew-9 budúci február a že Starliner sa vráti bez posádky," uviedol šéf NASA Bill Nelson. Podľa ďalšieho predstaviteľa americkej vesmírnej agentúry Stevea Sticha by spiatočný let s posádkou bol príliš riskantný.

Starliner by sa tak mal pokúsiť o návrat na Zem bez posádky na začiatku septembra, píše agentúra AP. Loď má pristáť v púšti štátu Nové Mexiko. Už niekoľko týždňov sa technici NASA a Boeingu snažia nájsť príčinu závady a vyriešiť ju. Podľa Sticha mal úrad s Boeingom "technickú nezhodu", keďže spoločnosť tvrdila, že môže zabezpečiť bezpečný let späť s posádkou.

Neúspech pre Boeing

NASA už skôr uviedla, že Starliner sa vráti z vesmíru bez posádky ak sa ukáže, že sa nepodarilo závady plne odstrániť a že let by kvôli tomu nebol bezpečný.

Sobotné rozhodnutie amerického úradu je podľa agentúry AP neúspechom pre Boeing. NASA si pred desiatimi rokmi v rámci programu spolupráce s komerčnými subjektmi objednala kozmické plavidlá u spoločností SpaceX a Boeing. Kým prvý let Crew Dragon od SpaceX s posádkou sa uskutočnil v roku 2020, Starliner od Boeingu kvôli početným prieťahom pri vývoji a kvôli následným odkladom napokon s astronautmi vzlietol až tento rok 5. júna.

Pozrite si reportáž k téme z 15. augusta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok