Odborníčka o novej transakčnej dani: Malý živnostník zaplatí mesačne 15 eur. Platba kartou bude možná všade

Hostkou v piatkovom (20.9.) Štúdiu ta3 bola daňová odborníčka Alica Orda-Oravcová. Rozprávala o dopade avizovanej transakčnej dane na živnostníkov aj o tom, ktoré platby sa zdaňovať vôbec nebudú.

Počet podvodov s platobnými kartami narastá. Ľudia by mali byť obozretní, varujú banky
Foto: TASR/AP

Vláda ide šetriť. Súčasťou tejto snahy bude aj zavedenie nového typu dane, konkrétne dane z finančných transakcií pre právnické osoby.

Toto konsolidačné opatrenie však vyvolalo vlnu kontroverzie a otázok. Ako to bude fungovať? Budú daň platiť aj živnostníci? Zdaňovanie prevodov prišla do Štúdia ta3 objasniť Alica Orda-Oravcová, odborníčka na dane a odvody.

„Túto daň budú platiť iba tie osoby, ktoré nejakým spôsobom vykonávajú podnikateľskú činnosť. V žiadnom prípade sa to netýka osôb, ktoré sú napríklad zamestnancami, že by z ich bankových účtov bola sťahovaná táto daň,“ vysvetľuje základ novej dane Orda-Oravcová.

Doplnila, že daň sa netýka ani dôchodcov, ani študentov „Vždy bude táto daň uplatnená na odchádzajúce platby. To znamená, že bez ohľadu na to, koľko platieb dostanete na účet, nezaplatíte vôbec žiadnu daň,“ doplnila.

Dobrou správou pre podnikateľov môže byť to, že im v súvislosti s novou daňou nepribudne žiadna administratívna povinnosť. „Táto daň im bude zrazená na bankovom účte, pravdepodobne pri každej platbe, nie jedenkrát za mesiac,“ vysvetlila odborníčka.

Za čo sa bude platiť?

Pri strhávaní dane však podľa odborníčky existuje množstvo výnimiek. Napríklad, za obyčajné platby kartou sa daň platiť nebude. „Tak v takomto prípade za všetky platby kartou, napríklad odchádzajúce platby, tento živnostník zaplatí 0 eur. Toto sa nezdaňuje, čo sa týka transakčnej dane,“ potvrdila Orda-Oravcová. Jediná platba spojená s kartovými poplatkami bude daň za používanie samotnej karty nastavená na výšku 2 eurá ročne.

Daň sa však bude platiť pri prevodoch z účtu na účet, a to aj v prípade prevodu na osobný účet podnikateľa alebo inej fyzickej osoby. Opačne to však platiť nebude. Zdanené budú aj platby faktúr.

„Výnimkou sú aj platby ako lízing auta, telefónne poplatky alebo odvody do sociálnej poisťovne. Napríklad drobný živnostník v priemere zaplatí najviac 15 eur mesačne. V prípade stredne veľkej spoločnosti, ktorá má napríklad do 20 zamestnancov, my odhadujeme, že pôjde najviac o okolo 40 až 50 eur mesačne,“ odhadla Orda-Oravcová.

Pre banky to môže byť zaujímavá zmena

Zaujímavou zmenou je, že každý živnostník bude do marca 2025 povinný založiť si tzv. podnikateľský účet. V súvislosti s touto povinnosťou by sa mohol podľa odborníčky otvoriť nový trh, na ktorom sa budú jednotlivé banky predbiehať, kto ponúkne podnikateľom výhodnejšie podmienky vedenia účtu.

„Predpokladáme, že od nového roka budú medzi sebou banky súťažiť a lákať podnikateľov, že prejdite ku mne, lebo my budeme mať vedenie bankového účtu za nižšie poplatky,“ tvrdí Orda-Oravcová.

Zákon sa pritom pravdepodobne nebude dať obísť otvorením si účtu v zahraničnej banke v inom európskom štáte.

„Už niekoľko rokov existuje takzvaná automatizovaná výmena informácií medzi členskými štátmi. Zahraničné banky sú povinné nahlasovať bankové účty fyzických osôb zahraničiarov svojej finančnej správe,“ vysvetľuje odborníčka. Finančná správa danej krajiny pošle dané údaje slovenskej Finančnej správe a tým pádom bude podnikateľ povinný platiť daň.

Bezhotovostné platby kdekoľvek

Poslednou zaujímavou zmenou, ktorá pravdepodobne príde po vstúpení konsolidačných opatrení do platnosti, je, že podnikatelia budú povinní prijímať elektronické platby. V praxi by to mohlo znamenať, že kartou sa bude po novom dať zaplatiť prakticky všade.

„Do zákona bolo doplnené, že každý, kto má povinnosť viesť tržby elektronickou registračnou pokladnicou, by mal prijímať aj bezhotovostné platby,“ potvrdila odborníčka na dane. To znamená, že platba kartou by mala byť čoskoro možná aj napríklad v malých dedinských krčmách, stánkoch či obchodíkoch.

„Ak si zoberieme samotného stánkara alebo samotného krčmára v tej malej obci, áno, ten má nevýhodu, pretože si musí nejakým spôsobom zabezpečiť platobný terminál,“ uviedla Orda-Oravcová no dodala, že spotrebitelia aj Finačná správa sú v tomto prípade vo výhode. Jednak kvôli pohodlnejším platbám, a jednak kvôli jednoduchšej kontrole.

Pozrite si celú časť relácie Štúdio ta3 s odborníčkou na dane:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok