Buldočky prevzali úlohu terapeutov. Imobilným pacientom pomáha liečba jazykom

Klientom centra sociálnych služieb v Považskej Bystrici spríjemňujú chvíle terapeutické psíky. Tentokrát prevzali úlohu spoločníka špeciálne vycvičené francúzske buldočky. Canisterapiou zlepšujú fyzickú aj psychickú kondíciu klientov.

Tím terapeutov prichádza k ležiacim klientom spoločne so štvornohými lekármi. Imobilným pacientom pomáha liečba ich jazykom. Lízaním psík tlačí na svaly na rukách a rozprúdi tak krvný obeh.

"Pani mala predtým ruku viac zovretú, teraz už vidíte, že dokáže tú ruku po tých terapiách vystrieť," opísala Vladimíra Štefancová z organizácie Terapeutické buldočky.

V centre sociálnych služieb Lúč sa starajú o klientov s telesným aj mentálnym ochorením, po cievnych mozgových príhodách a s alzhaimerom. Po skupinovej canisterapii pozorujú výrazné zlepšenie hrubej a jemnej motoriky ako aj psychiky klientov. 

"Pri tých prvých stretnutiach sme mali klientov, ktorí nám nevystúpili napríklad na fitloptu alebo nezvládli prejsť po koberčeku. Teraz vystúpia a prejdú nám aj po tom stimulačnom chodníku," uviedla riaditeľka CSS Lúč Oľga Pagáčová.

francúzsky buldoček Foto: ta3/Anna Mazreku francúzsky buldoček

Francúzsky buldoček má predispozície

Drsný výzor navonok, ale mierna a prítulná povaha. Francúzske buldočky sú pre klientov ideálnymi spoločníkmi. 

Na liečbu využívajú kombináciu osobného kontaktu psíka s pohybovými aktivitami. Na pravidelné návštevy sa klienti tešia. 

"Som veľmi rád, je to pekné, príjemné sa zoznámiť s takými malými zvieratkami," tešil sa klient CSS Lúč.

Zo psa sa terapeut nestane zo dňa na deň. Každý jedinec musí prejsť špeciálnym výcvikom. 

"Tí psíkovia by nemali prejavovať agresivitu, musia byť zvyknutí na rôzne veci, ktoré sa aj v takýchto zariadeniach vyskytujú, ako sú barle, vozíky," ozrejmil terapeut Patrik Štefanec.

Centrum sociálnych služieb v Považskej Bystrici využíva viacero foriem podporných terapií. Okrem canisterapie je u klientov obľúbený plyšový kocúr a látkové bábiky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok