Štvornohí liečitelia pomáhajú ľudským dušiam. Pravidelne navštevujú pacientov psychiatrického oddelenia v Trebišove

"Keď sa na nich pozriem, verím, že to zvládnem," hovorí pacientka, ktorá už 17 rokov bojuje s úzkosťami a depresiou. Reč je o štvornohých terapeutoch.

Ajo a Čilka sú profesionálni štvornohí liečitelia ľudských duší. Za pacientmi psychiatrického oddelenia v Trebišove prichádzajú pravidelne už niekoľko rokov. 

"V týchto programoch je pes ako motivátor pacientov a pes je tu ako prostriedok na pozorovanie reakcií pacientov, aby napríklad to, čo oni prezentujú na psychoterapeutických sedeniach alebo v komunikácii s lekármi, či je to v súlade s realitou. Lebo oni keď robia nejakú aktivitu s tým psom, pozabudnú sa kontrolovať, tak sa preukazuje to, akí sú, aký majú problém. Aj vidieť, že nakoľko ten problém ich ťaží. Vedia zhodnotiť lepšie situáciu, čiže to zviera je taký prostriedok," vysvetlila canisterapeutka Slávka Dupláková.

"Pozorujem hlavne zaktivizovanie pacientov, že sa venujú trošku iným aktivitám, na ktoré sú bežne zvyknutí. Je to také odtrhnutie od toho nemocničného prostredia, aj keď sa stále nachádzame v areáli nemocnice a vidíme ako im to pomáha odbúrať ich vlastné úzkostné depresívne myšlienky," uviedol psychiater Nemocnice s poliklinikou Trebišov Richard Bodnár.

Slávka Dupláková sa canisterapii venuje už mnoho rokov. Absolvovala aj štúdijný program na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Rovnako ako canterapeuta by nemal robiť človek bez hlbších znalostí ani chlpatým terapeutom sa nemôže stať každý psík. 

Nie každý môže byť liečiteľom

"Musia sa zaujímať o človeka, chcieť byť s ním prirodzene a potom, samozrejme, nejakými cvikmi a tréningom sa to posilňuje, aby mali záujem o človeka. Nestačí, aby bol ten pes dobrý. Na Slovensku nie sú nejaké štandardizované testy v tomto. Avšak my sme sa vzdelávali v rámci nejakých vzdelávacích programov a školenia ako Erazmus+ od iných partnerov v Európe, pretože tam už takéto testy, skúšky, štandardy a príklady dobrej praxe existujú. Chceli sme sa v tomto posúvať a urobiť si prácu čo najlepšie," opísala Dupláková.

Úspech terapie však nezávisí iba od psa. Rovnaký podiel na ňom má aj správne vedenie canisterapeutom. Že sa to v Trebišove naozaj darí, potvrdzujú aj sami pacienti. Pani Mária bojuje s úzkosťami a depresiou už 17 rokov. "Zo začiatku len pozeráte ako havká a potom sa človek uvoľní a rozmýšľa. Pri nich často rozmýšľa, čo bude ďalej, ako to bude, zvládnem to? A keď sa na nich pozriem, tak verí, že to zvládne, lebo aj ten psík zvládne, keď mu hodíte loptičku a ju prinesie, tak dúfam, že aj my pacienti všetci to zvládneme, že sa posunieme ďalej a tie depresie a úzkosti nebudú problém a sa to porieši," opísala pacientka Mária.

"Snažíme sa aktivizovať tých pacientov, aby liečba nebola len o tom, že pacient je na izbe, užíva lieky. Snažíme sa zaraďovať čím ďalej tým viacej iné formy terapie a canisterapia nám príde ako vhodný spôsob liečby. Keď sme liečili niektorých pacientov, tak sme im odporúčali, aby si zaobstarali nejakého domáceho miláčika," povedala primárka psychiatrického oddelenia Nemocnice Trebišov Štefánia Vaľovská.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok